Illinois: Oporavak građevinarstva

Godinama, milioni ljudi u Sjedinjenim Američkim Državama nemoćno posmatraju kako im banke oduzimaju domove. Mnogi koji su sanjali o gradnji nove kuće, na kraju su od svojih težnji odustali.

Ipak, ekonomija se polako oporavlja. Građevinska industrija u Ilinoisu već osjeća dobrobiti ovog trenda. 

McIlwee Millwork proizvodi stolariju. Porodična kompanija trebali bi uskoro proslaviti 55-tu godišnjicu poslovanja.

Predsjednik uprave Brian Mcilwee pribojava se da slavlja možda ipak neće biti.

Najgore prošlo

„Ne kažem to samo kako bih se požalio. Gubimo novac već četiri godine. Razmišljali smo o zatvaranju fabrike ili smanjenju proizvodnje. Shvatili smo da bi nam to donijelo još veći gubitak“, kaže Brian Mcilwee, predsjednik uprave kompanije.

No, čini se da je najgore razdoblje prošlo, kako za kompaniju tako i za cjelokupnu industriju. A, ona čini deset posto nacionalne ekonomije. Kada je tržište kolabiralo u 2008., više od dva miliona građevinskih radnika ostalo je bez posla. Ali, stanje u građevinarstvu popravilo se u protekle dvije godine.

U 2013. očekuje se da će industrija porasti za četvrtinu. A, to znači više posla za Mcilwee Millwork. Kompanija je već povećala broj radnih sati svim zaposlenicima. 

„Naše mušterije najavljuju nove projekte, gradi se sve više kuća, što zaista ohrabruje“, kazuje Brian Mcilwee, predsjednik uprave kompanije.

Povoljan trend utiče i na druge industrije. Od alata, boje i bijele tehnike do karavana. Lanac za prodaju alata vjeruje u oporavak tržišta. Zaposlio je 80.000 sezonskih radnika, 10.000 više nego prošle godine. Iako ekonomisti prognoziraju da će sve veći broj imigranata i mladih donijeti još gradilišta, stanje u bankarskom sektoru trenutno ne obećava.

Nužna stabilnost

„Da bi vam kredit bio odobren trebate platiti učešće, a do toga nije jednostavno doći. Takođe su nužni stabilni prihodi, što morate dokazivati dokumentacijom“, navodi Michael Miller, profesor ekonomije.

Kompanija Mcilwee Millwork bila je prisiljena otpuštati radnike u žarištu krize na tržištu nekretnina. Stoga, iako se nadaju oporavku tržišta ipak neće zapošljavati nove radnike dok se ne uvjere da je najgore zaista iza njih.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Američka ekonomija će se početi oporavljati 2014. godine i brže puniti saveznu blagajnu, saopćio je Kongresni ured za budžet.

Published On 06 Feb 2013

Deset američkih banaka pristalo je platiti više od osam milijardi dolara za loše upravljanje hipotekarnim kreditima i, kako se pokazalo, nezakonito oduzimanje nekretnina. Tri milijarde dolara bit će isplaćeno direktno vlasnicima oduzetih nekretnina. Visina odšteta se kreće od nekoliko stotina, pa sve do 125.000 dolara.

Published On 08 Jan 2013
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO