Chavez i dalje ima problema s disanjem

Pristalice se mole za oporavak socijalističkog predsjednika koji vlada Venecuelom 14 godina (Reuters)

Venecuelski predsjednik Hugo Chavez, koji boluje od raka, i dalje ima respiratornih problema nakon operacije na Kubi prije više od dva mjeseca, saopćila je u četvrtak venecuelanska Vlada.

“Problemi s disanjem koji su se pojavili nakon operacije nastavljaju se, a razvoj nije povoljan te se to još uvijek liječi”, piše u prvom službenom saopćenju o Chavezovom zdravlju od njegovog povratka u Venecuelu u ponedjeljak.

U kratkom saopćenju, koje je na nacionalnoj TV pročitao ministar informiranja Erneasto Villegas, kaže se kako se nastavlja liječenje Chavezove “osnovne bolesti” – vjerovatno raka, koji je prvi put otkriven sredinom 2011. godine – za sada bez značajnih nepovoljnih učinaka.

Pristalice se mole za oporavak socijalističkog predsjednika, koji vlada Venecuelom 14 godina, ali mnogi Venecuelci vjeruju kako se vratio u zemlju da bi dao ostavku i olakšao tranziciju ili naprosto umro.

“Pacijent i dalje komunicira s rodbinom, a Vladina politička skupina usko sarađuje s liječničkom radnom skupinom”, dodaje se u saopćenju.

“Predsjednik nepokolebljivo pristaje uz Krista, uz apsolutnu želju da živi i najveću disciplinu u liječenju”, navodi se u saopćenju.

Chavez (58) se liječi u vojnoj bolnici u glavnom gradu Caracasu.

Podrška Maduri

Osim nekoliko fotografija koje je objavila Vlada prošle sedmice, nije ga se vidjelo ili čulo u javnosti od operacije u Havani 11. decembra, njegove četvrte operacije raka.

Predsjednik Ekvadora Rafael Correa izjavio je u četvrtak da se Chavez oporavlja poslije operacije raka, ali da bi, ako bi se morao se povući, potpredsjednik Nicolas Maduro bio “veoma pogodan” za novog lidera te članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC).

Correa, koji je u nedjelju ponovo izabran za predsjednika Ekvadora, kazao je za Reuterskako smatra da je Maduro prava osoba za preuzimanje predsjedničke funkcije u Venecueli ukoliko bi se Chavez morao povući i da vjeruje da bi bilo kakvo prenošenje vlasti u Caracasu bilo demokratsko.

“Svi procesi od kako je Chavez došao na vlast su, koliko ja znam, bili izuzetno demokratski. Venecuela ima izrazitu demokratiju”, rekao je Correa.

Predsjednik Ekvadora, koji je blizak prijatelj i saveznik Chaveza, kazao je da je razgovarao s Madurom i da planira uskoro posjetiti Venecuelu.

Izvor: Agencije