Napredne centrifuge u iranskom postrojenju

IAEA navodi kako je 180 takozvanih IR-2m centrifuga i praznih okvira centrifuga postavljeno u elektrani u centralnom gradu Natanz (Reuters)

Iran je počeo postavljati napredne centrifuge u svoj glavni pogon za obogaćivanje uranijuma, navodi se u izvještaju Ujedinjih naroda o nuklearnoj energiji objavljenom u četvrtak.

Na potez Teherana se gleda kao korak kojim se svjetske sile dodatno ljute uoči nastavka razgovora sa iranskim vlastima naredne sedmice oko nuklearnog programa ove azijske države.

U povjerljivom izvještaju, Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) navodi kako je 180 takozvanih IR-2m centrifuga i praznih okvira centrifuga postavljeno u elektrani u centralnom gradu Natanz. Ove mašine još nisu pokrenute.

Ukoliko budu uspješno pokrenute, takve mašine bi omogućile Iranu da značajno ubrza sakupljanje materijala za koji Zapad strahuje da se može iskoristiti pri kreiranju nuklearnog oružja. Sa druge strane, Iran navodi kako obogaćuje uranijum kako bi ga koristio u civilne svrhe.

Postavljanje novih centrifuga ističe stalno iransko odbijanje da se povinuje pritisku Zapada da obustavi svoj nuklearni program i može dodatno zakomplicirati nastojanja da se spor riješi diplomatskim putem, bez pokretanja rata na Bliskom istoku, navodi agencija Reuters.

Predstavnici šest svjetskih sila i Irana trebali bi se, po prvi put nakon osam mjeseci, susresti u Kazahstanu 26. februara kako bi pokušali doći do rješenja, ali analitičari smatraju kako neće doći do stvarnog napretka ka otklanjanju sumnji povodom iranskog pohoda ka statusu nuklearne sile.

Ono što bi moglo biti znak ohrabrenja za zapadne sile je navod IAEA-e kako je Iran u decembru nastavio sa pretvaranjem obogaćenog uranijuma na 20 posto u prah koji se koristi kao gorivo za reaktor.

Izraelsko upozorenje

To je pomoglo u zaustavljanju gomilanja iranskog uranijuma obogaćenog na viši stepen u odnosu na raniji izvještaj iz novembra. Ovaj potez bi mogao osigurati nešto više vremena diplomatiji i odgoditi mogući vojni potez Izraela.

U posljednjem izvještaju se navodi kako trenutno postoji 167 kilograma iranskog uranijuma obogaćenog 20 posto. Taj nivo je potreban za pravljenje goriva za istraživački reaktor u Teheranu, ali je i veoma blizu stepena potrebnog za nuklearno oružje.

Jedan diplomata upoznat sa izvještajem kazao je kako ova cifra predstavlja poraz od 18-19 kilograma u odnosu na novembra, što je značajno usporavanje u odnosu na prošli period od tri mjeseca, kada je povećanje iznosilo 50 posto nakon što je Iran zaustavio obogaćivanje.

Blizu 240-250 kilograma uranijuma obogaćenog na 20 posto je potrebno za jednu atomsku bombu, s tim da se ovaj materijal dodatno obogati.

Izrael, koji je upozorio kako bi mogao bombardirati nuklearne reaktore velikog rivala Irana, prošle godine je dao širok rok završetka do sredine 2013. godine, kao datum do kojeg bi Teheran mogao imati uranijum obogađen na viši nivo kako bi napravio atomsku bombu.

No, promjene u procesu, smatraju eksperti, mogle bi značiti da se izraelska „crvena linija“ pomjera.

Izvor: Agencije