Vatikan: Moguć raniji izbor novog pape

Papa je jedini koji može mijenjati propise sve do posljednje minute (AP)

Papa Benedikt XVI mogao bi ukazom odrediti raniji rok zasjedanja vijeća kardinala koji će birati njegovog nasljednika i koje teoretski ne može zasjedati prije 15. marta, rekao je u srijedu glasnogovornik Vatikana.

“Papa upravo razmatra mogućnost da idućih dana objavi Motu proprio [ukaz], očito prije nego počne razdoblje sedis vacantia [upražnjena papinska stolica, koja nastupa 28. februara]”, rekao je otac Federico Lombardi.

“Papa je jedini koji može mijenjati propise sve do posljednje minute”,  28. februara u 20 sati, objasnio je u srijedu historičar Ambrogio Piazzoni.

Apostolska konstitucija Universi Dominici Gregis iz 1996., koju papa može izmijeniti, predviđa početak konklava između 15 i 20 dana od trenutka nastupanja razdoblja “upražnjene stolice”.

Velika tajnost

Taj rok postoji da bi kardinali izbornici (do 80 godina života) mogli doputovati u Rim.

No, brojni su kardinali već u Rimu kako bi pozdravili papu na dan njegovog povlačenja iz službe. I ako bi oni svi do toga dana stigli u Rim, ne bi bilo razloga čekati s konklavama.

Konklave okupljaju 117 kardinala izbornika u najvećoj tajnosti u Sikstinskoj kapeli u razdoblju potrebnom da se dvotrećinskom većinom glasova izabere novi poglavar 1,2 milijarde katolika.

Ove sedmice papa se povukao s kardinalima na korizmene duhovne vježbe, no u pauzama on ipak može potpisati ukaz.

Ulazak u konklave oko nedjelje 10. marta omogućio bi, u slučaju da izbor potraje tri do četiri dana, da novi papa preuzme službu 19. marta.

Izvor: Agencije