Optuženi za silovanje negirali krivicu

Protesti se odvijaju širom Indije, a za silovatelje se traži smrtna kazna (AFP)
Protesti se odvijaju širom Indije, a za silovatelje se traži smrtna kazna (AFP)

Peterica optuženih za grupno silovanje i ubistvo 23-godišnje studentkinje u decembru u Nju Delhiju u subotu su se izjasnili da nisu krivi ni po jednoj tački optužnice.

Optuženi nasilnici ušli su u sud s pokrivenim licima, rekao je za Reuters očevidac, a advokati su saopćili da je pročitano 13 tačaka optužnice, uključujući ubistvo, zbog čega bi mogli biti osuđeni na smrtnu kaznu.

Poslije 15 minuta u sudu, optuženi su ovraćeni u pritvor.

Iduće saslušanje bit će održano 5. februara, kada će Tužilaštvo pozvati tri svjedoka na formalan početak suđenja.

Pitanja bez odgovora

Ovaj zločin pokrenuo je proteste hiljada ljudi na ulicama indijskih gradova i žučnu javnu raspravu o neuspjehu policije i Vlade da zaustave rasprostranjeno nasilje nad ženama u Indiji.

Stroga zabrana medijskog pokrivanja sudskih postupaka znači da javnost neće biti u prilici saznati mnogo detalja o suđenju, pa će mnoga pitanja o zločinu koji je šokirao javnost ostati bez odgovora.

Studentkinja je 16. decembra u indijskoj prijestonici mučena gvozdenom šipkom i silovana u autobusu u pokretu, poslije čega je krvava bačena na ulicu zajedno s prijateljem, koji je, takođe, pretučen.

Devojka je umrla dvije sedmice kasnije u bolnici u Singapuru.

Tužioci kažu da imaju veliki broj dokaza, uključujući DNK sa krvave odjeće.

Upozorenje medijima

Suđenje će biti provedeno u specijalnom “brzom” sudu, koji je osnovan poslije zločina nad studentkinjom.

Sud se nalazi preko puta kina u kojem je žrtva gledala film prije nego što je s prijateljem ušla u autobus u kome je napadnuta.

Sudija je zabranio braniocima i medijima da bilo šta obznane, upozoravajući ih da ne smijuu prenijeti ništa što bude rečeno u sudnici.

Šestom optuženom će se suditi kao maloljetniku u drugom sudu, odlučio je specijalni panel, pošto je prihvatio dokumentaciju iz škole na osnovu koje se vidi da on ima 17 godina.

Ako bude osuđen, maloljetnik može dobiti maksimalnu kaznu zatvora od tri godine.

Izvor: Agencije


Povezane

Podignuta je optužnica protiv pet napadača koji su silovali i brutalno pretukli 23-godišnju indijsku studentkinju. Šesti optuženi je maloljetan i sudiće mu se odvojeno. Za punoljetne se zahtijeva smrtna kazna. Ovaj slučaj rasplamsao je bijes javnosti u Indiji koja traži bolju zaštitu ženskih prava.  Optužnica sadrži blizu 1000 stranica. Obuhvata i izjavu silovane i brutalno […]

Na ulicama New Delhija masovni protesti potaknuti nedavnim brutalnim silovanjem djevojke, koja je od posljedica ozlijeda i preminula. Demonstranti zahtijevaju bolju zaštitu žena i najstrože kazne, pa čak i smrt, za napadače 23-godišnje studentice. Ovaj bi slučaj mogao natjerati vlasti da revidiraju Zakon o silovanju. Opozicija predlaže da se izmijenjeni zakon imenuje po preminuloj djevojci. […]

Indija se oprostila od mlade djevojke, umrle od posljedica iživljavanja šestorice mladiće u autobusu u New Delhiju. Njezina tragedija izazvala je velike prosvjede i rijetku nacionalnu debatu o nasilju nad ženama. 

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO