Iran traži priznanje nuklearnih prava

Svjetske sile imaju novu "mogućnost" u predstojećim pregovorima u Kazahstanu, istakao Mehmanparast (EPA)

Iran je voljan ublažiti strahovanja Zapada oko svog nuklearnog programa ukoliko mu SAD i druge zemlje priznaju pravo da se bavi obogaćivanjem urana.

Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Ramin Mehmanparast ističe kako se otvara izvjesna “mogućnost” na nuklearnim pregovorima naredne nedjelje između Irana i svjetskih sila, koji će biti održani u Kazahstanu, izvještava AP.

Mehmanparast je u utorak u razgovoru s novinarima izjavio kako Iran očekuje manifestaciju dobre volje SAD-a i njihovih saveznika, odnosno njihovo priznavanje iranskih “nuklearnih prava”, u koje spada i obogaćivanje urana, na šta bi Iranci odgovorili prijedlozima koji bi imali za cilj smanjivanje zabrinutosti Zapada.

Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Ramin Mehmanparast ističe kako se otvara izvjesna “mogućnost” na nuklearnim pregovorima naredne nedjelje između Irana i svjetskih sila, koji će biti održani u Kazahstanu.

Nedavno je američki potpredsjednik Joe Biden izjavio kako je Washington spreman da direktno pregovara s Iranom. Agencija Tanjug navodi da je Teheran ovu ponudu odbio.

Zapad strahuje da bi iranski program obogaćivanja urana mogao rezultirati proizvodnjom materijala za nuklearno oružje, što Iran negira.

Izvor: Agencije