Polovina Britanaca za izlazak iz EU-a

Polovina anketiranih je za organiziranje referenduma koji je obećao premijer David Cameron (Reuters)

Polovina Britanaca bi se izjasnila za izlazak iz Evropske unije (EU) ako bi sada bio organiziran referendum o ovom pitanju, rezultati su ankete koje je u ponedjeljak objavio Financial Times (FT).

Prema anketi koju je realizirao Harris Interacktive za FT, 33 posto ispitanika bi bilo za ostanak u EU, 17 posto ne bi glasalo, a 50 posto bi se izjasnilo za izlazak iz Unije.

Polovina anketiranih je za organiziranje referenduma koji je obećao premijer David Cameron, koji želi ponovo pregovarati o odnosima svoje zemlje s Briselom kako bi povratio neke ovlasti, a zatim novi sporazum do kraja 2017. godine dao svojim sunarodnajcima na odobrenje.

Oko 45 posto ispitanika misli da njihova zemlja izvlači prednosti iz EU-a, dok 34 posto misli suprotno, ali 33 posto ispitanika misli da bi britanska ekonomija bila jača izvan Evrope, dok 37 posto misli da ništa ne bi promijenio izlazak iz nje.

Ova anketa je urađena između 29. januara i 6. februara na uzorku od 2.114 odraslih osoba.

Izvor: Agencije


Povezane

Britanski premijer David Cameron u Davosu rekao da želi promijeniti svoj odnos prema Evropi, na opće dobro, javio Al Jazeerin reporter Marko Pavlović.

Published On 24 Jan 2013

David Cameron je obećao Britancima referendum o izlasku iz Evropske unije, ukoliko njegova stranka pobijedi na opštim izborima 2015. godine. Britanski premijer od Evropske unije očekuje korjenite reforme. 

Published On 23 Jan 2013

Cameronova najava da će, ukoliko pobijedi 2015, organizirati referendum o izlasku iz EU-a, izazvala oštre reakcije.

Published On 23 Jan 2013
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO