EU pooštrio sankcije Sjevernoj Koreji

Treća nuklearna proba Sjeverne Koreje izazvala je proteste širom svijeta (AP)
Treća nuklearna proba Sjeverne Koreje izazvala je proteste širom svijeta (AP)

Ministri vanjskih poslova Evropske unije (EU) saglasili su se u ponedjeljak u Briselu da Sjevernoj Koreji pooštre sankcije koje je Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo u januaru, a pošto je prošle sedmice izvela treću nuklearnu probu od 2006. godine.

Ovim se uvode mjere kojima se ograničava trgovina sjevernokorejskim obveznicama, zlatom, dragocjenim metalima i dijamantima, saopćile su diplomate EU-a, prenosi Reuters.

“Založili smo se za pooštrenje sankcija Sjevernoj Koreji, a to je odgovor na njen nuklearni program koji ugrožava ne samo taj region, već i sigurnost širom svijeta”, rekao je šef njemačke diplomatije Guido Westerwelle.

Sankcije za banke

Novim sankcijama protiv Sjeverne Koreje ministri su zabranili uvoz u Sjevernu Koreju i izvoz iz nje komponenti koje bi mogle biti upotrijebljene za izradu balističkih raketa, kao što su “neke vrste aluminijuma koje se koriste u sistemima vezanim za balističke raketne sisteme”.

Prema odluci koju su evropske diplomate donijele, sjevernokorejskim bankama bit će zabranjeno da otvaraju nove filijale u Evropskoj uniji, a to neće moći uraditi ni evropske banke u Sjevernoj Koreji.

Sjeverna Koreja izazvala je osude širom svijeta nakon posljednje nuklearne probe, a u Pjongjangu je organizirano slavlje na kojem je učestvovalo više od 100.000 vojnika i civila.

Izvor: Agencije


Povezane

Reakcije na treću nuklearnu probu Sjeverne Koreje stižu i u srijedu. U Južnoj Koreji demonstranti na ulicama izražavaju svoju zabrinutost potezima sjevernog susjeda. U osudama Sjeverne Koreje prednjače političari. 

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO