Papa služio pretposljednju nedjeljnu molitvu

Sa prozora apostolske palače papa Benedikt XVI je u nedjelju služio uobičajenu, ali pretposljednju kratku molitvu za nedjelju u podne koju je, kako se procjenjuje, na Trgu Svetog Petra u Rimu pratilo više od sto hiljada vjernika.

Kako je javila Verska informativna agencija (VIA), Papa se obratio na italijanskom, nemačkom, španskom, poljskom i engleskom, zahvaljujući se na dosadašnjoj molitvenoj podršci i povezanosti u “ovim teškim i posebnim danima” za njega.

“Molite se dalje za mene i za budućeg papu”, poručio je Papa.

Italijanima je Papa posebno zahvalio na prisutnosti i bliskosti, a zahvalio se i upravi grada Rima, koja je bila prisutna na molitvi.

Ponovo kardinal

Na završetku obraćanja on je ispraćen zvonima svih zvona bazilike Svetog Petra i dugotrajnim aplauzom vjernika.

Prisutni su potvrdili da je on bio potpuno pribran i u dobroj fizičkoj i psihičkoj kondiciji.

Papa će Vatikan napustiti 28. februara u 17 sati i biće prebačen helikopterom u papsku ljetnu rezidenciju Castel Gandolfo, 30 kilometara od Rima.

Tog dana u 20 sati, kako je ranije najavljeno, prestaje njegova papska funkcija i on će biti kardinal Joseph Ratzinger.

Po papinom izlasku iz odaja u kojima je boravio – “appartamento” – biće zapčaćene, a i svi njegovi saradnici – sekretar, sobar, kuharica će napustiti zgradu.

Papa će u Vatikanu ostaviti i svoju bijelu odjeću i crvene cipele, jer, kako se tvrdi, ne mogu postojati dvojica gospodara u bijelom. Tako je bilo i 1449. godine kada se povukao Papa Celestin V.

Vjerska informativna agencija (VIA) je javila da će u Castel Gandolfu Papa boraviti do “kraja aprila”, što znači i za vrijeme izbora i ustoličenja njegovog nasljednika, a sa njim će biti i nedavno zaposleni sobar.

Iz vatikanskih krugova je saopćeno da se on za to vrijeme neće pojavljivati u javnosti.

Dobrovoljni zatvor

Iz ljetnje rezidencije Papa će biti preseljen u manastir Mater Ecclesiae u vatikanskim vrtovima gdje su trenutno u toku radovi na renoviranju. Penzionisani profesor dogmatike Wolfgang Bangerth, koji se ubraja u “blisko okruženje” pape, izjavio je da se papa više neće “javno obraćati”.

On će, kako se navodi, biti u nekoj vrsti “dobrovoljnog zatvora”, gdje će pisati knjige. Bangerth smatra da će papine knjige napisane poslije ostavke, biti objavljene tek nakon njegove smrti.

Ujedno, on kaže da ako crkva nastavi “antimodernistički, antireformistički i regresivan kurs koji vodi već dva stoljeća”, onda će ona dalje gubiti na značaju.

Jedan od najglasnijih kritičara papske službe, katolički teolog Hans King, založio se da se ograniči starost Papa na 75 godina, kao što je Drugi vatikanski sabor uveo za biskupe.

“Uostalom i papa je biskup, Rima”, rekao je on. King kritikuje odluku da Benedikt živi i dalje u Vatikanu, jer smatra da će na taj način on biti “papa u sjenci”.

Prema njegovim riječima, Papa Benedikt bi trebalo da ode u svoju bavarsku postojbinu i “ona bi ga sigurno rado prihvatila”.

Vatikanski izvori navode da će se Papa Benedikt XVI ubuduće oslovljavati sa “kardinal Joseph Ratzinger”, mada o ovome “nema propisa”.

On će svakako, kad umre, biti sahranjen kao i druge pape u bazilici Svetog Petra.

Izvor: Agencije