Britanija: Konjsko meso u školskim obrocima

Konjsko meso pronađeno je u školskim obrocima u Velikoj Britaniji. Tri su sobe uhapšene zbog podvala u proizvodima. Cijela je mesna industrija pod pojačanim nadzorom.

Proizvođači moraju da analiziraju proizvode. Do sada je konjsko meso pronađeno u 1 posto proizvoda. No, potrošači su zgroženi činjenicom da se uopšte može dogoditi da kupuju jedno a podvaljuje im se nešto drugo.

Većina roditelja u Engleskoj zadovoljna je što djeca imaju prehranu u školama. Vjeruju kako je hrana dobra. No, onda stiže pismo u kojem ih obavještavaju kako je otkriveno da je u 50 škola djeci servirano konjsko meso. To izaziva bijes.

Rezanja troškova

Neki, pak, roditelji nisu toliko uzrujani.

“Iznenađen jesam time što se događa i to je sve. Na kraju, to je i dalje meso. Je li tolika razlika između govedine i konjskog mesa?”, govori jedan roditelj. 

Zbog rezanja troškova laboratoriji i nadležne ustanove u Britaniji ostali su bez dijela proračuna a visoke strandarde Europske unije neki proizvođači nisu mogli pratiti, te su posegnuli za jeftinijim proizvodima. Krivica je na njima.

“Oni su odgovorni izvesti testiranje, organizirati posao i osigurati kvalitetne proizvode koje će umiriti javnost”, kaže Owen Partson iz Odjela za okoliš, hranu i ruralna pitanja.

Konjsko meso u Britaniji nije zabranjeno, no konzumiranje je gotovo tabu, za razliku od susjedne Francuske. U dijelovima te zemlje konjsko je meso vrlo traženo, uglavnom zbog cijena.

Francuzi u supermarketima za govedinu trebaju izdvojiti 20 eura po kilogramu a za konjsko meso 13 eura.

Podaci govore kako, u ukupnoj potrošnji mesa, konjskog je 0,4 posto. To bi značilo kako francuskaporodica godišnje konzumira 2,5 kilograma konjskog mesa. U stvarnosti, pretpostavlja se kako konjsko meso jede svaki peti Francuz, a prodaje ga blizu 700 mesnica.

No, svi očekuju da, kad kupuju, doista dobiju ono što žele.

“To je jedna prevara. Platite cijenu nečega za što mislite da je goveđa kobasica a u stvari daju vam znatno jeftiniju prerađevinu konjskog mesa.”

Da je problem sve veći govore i informacije iz Njemačke. Konjsko meso pronađeno je u goveđem gulašu tamošnjeg prozvođača. Zbog rastućeg skandala strahuju u Irskoj.

Ta je zemlja najveći europski izvoznik govedine. Sumnje u proizvode mogle bi umanjiti potražnju.

U Belgiji – uobičajena ponuda

“Telad su označena u Irskoj i može se pratiti svaki korak koji naprave. Gdje to praćenje pada – jeste proizvodni sektor, tokom prerade mesa”, kaže Herny Burns, predsjednik Udruženja farmera Irske.

U jednom restoranu u Belgiji konjsko meso je uobičajena ponuda. Skandal koji je izbio njih zapravo veseli, jer se konjsko meso nikada nije toliko spominjalo.

“Svaki put kad se konjsko meso spomene u medijima obično odmah imamo reakciju a to je – više gostiju”, kaže Alfons Gulick, vlasnik restorana.

No, ljudi tu znaju što naručuju. Isto žele i oni što kupuju prerađevine u trgovačkim lancima – dobiti ono što im se tvrdi da plaćaju. 

Izvor: Al Jazeera