U Idlibu oteto više od stotinu civila

Izbjeglički kamp u blizini turske granice često je izložen granatiranju, a granate nerijetko pogode i tursko tlo (Reuters)

Naoružane grupe odane sirijskoj vlasti otele su više od 100 civila u sjeverozapadnoj provinciji Idlib, tvrde aktivisti, a na granici sa Turskom došlo je do novog incidenta, pošto je jedna sirijska raketa završila na turskoj teritoriji.

Grupa aktivista Sirijska opservatorija za ljudska prava saopćila je da su se otmice dogodile u četvrtak u dva odvojena incidenta, javio je AFP.

Najprije je jedna grupa u blizini jednog vojnog kontrolnog punkta na putu za provincijsku prijestolnicu Idlib otela skoro 40 civila, uglavnom žena i djece, a zatim su u istoj oblasti otmičari iz jednog šiitskog sela oteli skoro 70 muškaraca i žena iz sunitskih sela.

Većina sirijskih pobunjenika su suniti, dok predsjednik Bashar al-Assad pripada alavitima, ogranku šiitskog tumačenja islama.

Prekogranična vatra

Istovremeno je turska vojska uzvratila pucnjavom, nakon što je granata ispaljena iz susjedne Sirije završila na turskoj teritoriji, u provinciji Hatay, javila je Anadolija.

Zasad nema izvještaja o žrtvama u ovom incidentu.

Otkako je u vatri sa sirijske teritorije u oktobru prošle godine poginulo pet turskih vojnika, Turska redovno uzvraća na prekograničnu vatru.

Pored toga, agencija UN-ovog Svjetskog programa za hranu saopćila je da je blizu 40.000 ljudi pobjeglo iz Shadadeha nakon trodnevnih sukoba Assadovih snaga i pobunjenika za kontrolu nad tim strateški važnim gradom na istoku zemlje, javio je Reuters.

Ovaj grad na naftom bogatom istoku Sirije u četvrtak su zauzeli pobunjenici nakon sukoba u kojima je, prema navodima aktivista, ubijeno 130 ljudi.

Izvor: Agencije