Španija istražuje špijuniranje političara

Španski ministar unutrašnjih poslova Jorge Fernandez Diaz istakao je da će policija temeljno istražiti navode o špijuniranju političara (Reuters)

Španska Vlada je poručila da će istražiti tvrdnje da su političke stranke navodno angažirale detektivsku službu da špijuniraju političare iz regija Katalonije.

Španski ministar unutrašnjih poslova Jorge Fernandez Diaz istakao je da će policija temeljito istražiti navode.

Lokalni mediji javili su da je detektivska služba u proteklih nekoliko godina špijunirala političare iz nekoliko stranaka, preduzetnike, sudije i advokate.

Službu je navodno angažiralo nekoliko političkih stranaka.

Javni skandal

Slučaj je dospio u javnost kada je regionalni lider stranke Narodna partija (PP) Alicia Sanchez-Camacho prijavila policiji da je njen razgovor s drugom osobom snimljen u restoranu u Barseloni 2010. godine.

Španski dnevnik Pais piše da je policajac, koji je nekada radio u detektivskoj službi, policiji predao nekoliko desetina osjetljivih dokumenata.

Predstavnik socijalista u Kataloniji Pere Navarro priznao je da je njegova stranka angažirala detektivsku službu, ali da je to bilo u vezi sigurnosnih pitanja.

Glasnogovornik regionalne Vlade Francesc Homs umanjio je obim skandala i rekao je da je dijelom možda usmjeren na slabljenje težnji Katalonije ka nezavisnosti od Španije.

Izvor: Agencije