Pistorius odbacuje optužbe za ubistvo

Južnoafrički paraolimpijac Oscar Pistorius odbacio je optužbu za ubistvo svoje djevojke, koja je protiv njega podignuta u petak na sudu u Pretoriji.

Kako su prenijele agencije, menadžer Pistoriusa je saopćio da on “najoštrije odbacuje navedene optužbe”.

U saopćenju se dodaje da paraolimpijac “želi da izrazi svoje duboko saučešće” porodici ubijene manekenke Reeve Steenkamp.

Sud u Pretoriji u petak je odlučio da Pistorius ostane u pritvoru do narednog saslušanja o kauciji u utorak. Državni tužioci rekli su da će tokom suđenja dokazivati da je Pistorius počinio „ubistvo sa predumišljajem“.

Obučen u tamno odijelo, 26-godišnji paraolimpijac saslušao je pognute glave i formalnu optužbu za ubistvo, nakon čega je počeo plakati, pokrivajući lice rukama. Poslije toga je vraćen u pritvor. 

Kako kaže reporterka Al Jazeere Haru Mutasa, koja izvještava ispred zgrade Suda u Pretoriji, državni tužioci su bili protiv toga da se Pistoriusu odredi kaucija tokom procesa.

Pistoriusova djevojka upucana je četiri puta, u glavu i ruku, mecima koji su ispaljeni iz pištolja koji je u posjedu paraolimpijca, saopćila je policija u četvrtak.

„Pogođena je sa četiri hica“, rekla je glasnogovornica policije Denise Beukes, dodajući da su rane vidljive na glavi i ruci.

Prema njenim riječima, policajci su u kući pronašli registrirani pištolj kalibra devet milimetara.

Beukes je ranije u četvrtak rekla da je Pistorius bio kod kuće nakon smrti manekenke, te da niko drugi nije osumnjičen.

‘Dobra veza’

On je tokom noći sa četvrtka na petak zadržan u policijskoj stanici, nakon što je prošao medicinske i forenzičke testove, saopćila je policija.

Policija je ranije rekla da je otvorila slučaj ubistva nakon što je primila poziv da se u Pistoriusovom domu u elitnom naselju Silverlakes u predgrađu Pretorije desila pucnjava.

Katlego Mogale, glasnogovornica policije, kazala je da su policajci, kada su došli u njegovu kuću, zatekli Pistoriusa kako pokušava oživjeti 30-godišnju ženu. Ona je umrla u njegovom domu, dodala je Mogale.  

Policija je nakon toga odmah privela 26-godišnjeg paraolimpijca.

Mediji su objavili da je Steenkamp sa Pistoriusom izlazila godinu dana.  

„Svi smo devastirani. Njena porodica je u šoku“, rekla je njena agentica Sarita Tomlinson za agenciju Reuters.

„Oni su imali dobru vezu. Niko, zapravo, ne zna šta se desilo“, kazala je kroz suze.

Steenkamp je trebala ove sedmice održati govor u školi u Johannesburgu o nasilju nad ženama.

Sportska karijera

Pistorus, koji nosi proteze na obje noge, prvi je četverostruki paraolimpijski pobjednik, a postao je i prvi sportaš s amputacijom koji je nastupio na Olimpijskim igrama u Londonu 2012.

Stigao je do polufinala u utrci na 400 metara.

Na prošlogodišnjim Paraolimpijskim igrama pretrpio je prvi poraz u devet godina u utrci na 200 metara.

Pistoris je teško podnio poraz u disciplini u kojoj je branio paraolimpijsko zlato iz Atine i Pekinga, optuživši pobjednika Brazilca Alana Cardosa Oliveira da je imao predugačke proteze.

Međutim, nakon što su se emocije malo slegle, Južnoafrikanac se ipak izvinio zbog takvih izjava.

Južnoafrička republika ima jednu od najvećih stopa kriminala na svijetu i mnogi stanovnici posjeduju oružje kako bi se odbranili od provalnika.

Izvor: Al Jazeera i agencije