Masovno slavlje nuklearne probe u Pjongjangu

Niz govornika pohvalio je uspjeh treće nuklearne probe, koja je izazvala val oštrih osuda u svijetu (Reuters)

Više od 100.000 vojnika i civila proslavilo je u Pjongjangu uspješno izvođenje nove nuklearne probe, pozdravljajući “nenadmašnu hrabrost” svog lidera Kim Jong-una, javili su državni mediji.

Skupu na Trgu Kim Il-sung su prisustvovali vrhovni partijski i vojni zvaničnici, kao i policajci i studenti, ali ne i mladi lider, navela je zvanična novinska agencija KCNA, prenosi AFP.

Niz govornika pohvalio je uspjeh treće nuklearne probe, koja je izazvala val oštrih osuda u svijetu, a mnogi su zaprijetili “nemilosrdnim osvetničkim udarima” ako Sjedinjene Američke Države budu tražile još oštrije sankcije protiv Sjeverne Koreje nakon izvođenja nove probe.

Sjeverna Koreja optužuje SAD da predvodi inicijativu protiv nje u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN), pišu agencije.

Prethodne nuklearne probe, zbog kojih je Sjevernoj Koreji uveden niz sankcija, izvedene su 2006. i 2009. godine, a posljednja je, sudeći po seizmičkim podacima, bila znatno jača.

Vlada ove azijske države ističe da je nova nuklearna proba direktan odgovor na sankcije koje joj je UN uveo nakon što je u decembru lansirao raketu dugog dometa.

Najava novih proba

Sjeverna Koreja obavijestila je svog ključnog saveznika Kinu da se ove godine priprema da izvede jednu, pa čak i dvije nuklearne probe u okviru napora da primora SAD na diplomatske razgovore s Pjongjangom, izjavio je izvor upoznat s porukom.

Isti izvor, koji ima direktan pristup najvišem rukovodstvu Pekinga i Pjongjanga, rekao je da će nove nuklearne probe pratiti i lansiranje rakete.

“Sve je spremno. Četvrta i peta nuklearna proba i lansiranje rakete uskoro mogu biti obavljeni, moguće je tokom ove godine”, navodi izvor, dodajući da će četvrta nuklearna proba biti mnogo veća od treće, koja je bila jednaka detonaciji deset kilotona eksploziva TNT.

Prema navodim izvora, probe će biti obavljene ukoliko Washington ne održi razgovore sa Sjevernom Korejom i ne napusti svoju politiku, koju Pjongjang vidi kao pokušaj promjene režima.

Sjeverna Koreja naglasila je i dugogodišnju težnju da SAD potpišu konačan mirovni sporazum i da ustanove diplomatske odnose.

Sjeverna Koreja je i dalje tehnički u ratu sa SAD i Južnom Korejom, pošto je Korejski rat okončan 1953. godine primirjem.

Izvor: Agencije