Golemi asteroid prolazi blizu Zemlje

Asteroid mase oko 130.000 tona će u petak navečer proći pored Zemlje. Naučnici su ga prvi put uočili tek prošle godine.

Asteroid je blizu zemlje, ali nema razloga za uzbunu. Naučnici odbacuju bilo kakvu šansu da će asteroid 2012 DA14 predstavljati  prijetnju Zemlji.

Širok je oko 50 metara, a težak je oko 130.000 tona. Nijedan objekt ove veličine nije prošao tako blizu Zemlje od kada postoji evidencija.

To je događaj koji se događa samo jednom svakih 40 godina.

“Bliski prolazak ovog objekta, 2012 DA14, 15. februara nije razlog za brigu. Njegova orbita je dobro poznata, znamo tačno kuda će proći i ne može pogoditi Zemlju”, izjavio je Don Yeomans iz Ureda za objekte blizu Zemlje u NASA-i.

Asteroid će proći na malo manje od 28.000 kilometara od Zemlje. To je puno bliže nego Mjesec, koji je udaljen nešto više od 380.000 kilometara.

Bliži nego ikad

Ali je i mnogo dalje od orbite većine komunikacijskih satelita. Oni kruže u pojasu udaljenom manje od oko 2.000 kilometara od Zemlje.

No, postoje i takozvani geosinhroni sateliti, koji kruže na oko 35.000 kilometara iznad naše planete. Asteroid će presjeći njihove orbite, ali sudar se smatra malo vjerovatnim.

Asteroid se kreće brzinom od oko 28.000 kilometara na sat, odnosno oko osam kilometara u sekundi.

Previše je mali da se vidi golim okom, ali će biti vidljiv pomoću dvogleda ili malog teleskopa.

Asteroid 2012 DA14 se približava Zemlji svake godine, ali sada će biti bliži nego ikad. To će naučnicima dati najbolju priliku da ispitaju ovu stijenu i njenu orbitu.

Kažu da se sljedećih nekoliko decenija neće toliko približiti.

Izvor: Al Jazeera