Finska: Zaplijenjena ruska oprema za Siriju

Oprema je pronađena na brodu koji je u vlasništvu kompanije Finnlines (EPA)

Vojna oprema iz Rusije namijenjena Siriji zaplijenjena je na jednom brodu koji je u januaru pregledan u finskoj luci Vuosaari, u Helsinkiju, saopćila je finska carina.

Prilikom pregleda, carinski inspektori su pronašli dijelove tenkova u jednom kontejneru na brodu Finnsun, precizira se u saopćenju.

Prema prvim informacijama, kontejner je iz Rusije i namijenjen je Siriji.

Kriminalistička carinska jedinica otvorila je istragu o ilegalnom izvozu vojne opreme.

U saopćenju se navodi da su istražitelji već uhapsili četiri osumnjičene osobe koje su dio posade broda Finnsun.

Vlasnik broda Finnsun je Finnlines, jedna od najvećih pomorskih transportnih kompanija u regiji Baltičkog mora, koja je dio Grupe Grimaldi.

Podijeljenost oko embarga

Evropska unija (EU), čije sankcije protiv sirijske Vlade ističu krajem februara, i dalje je podijeljena oko pitanja ukidanja embarga na oružje za Siriju, doznaje se iz nekoliko evropskih izvora.

Evropski ministri vanjskih poslova o tome će ponovno razgovarati u ponedjeljak u Briselu.

EU mora do kraja mjeseca donijeti odluku o aktuelnom paketu sankcija koji se odnosi na pojedince i organizacije iz Vlade sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, a uključuje i embargo na oružje i naftu te niz trgovinskih i finansijskih sankcija.

Neke zemlje članice, na čelu s velikom Britanijom, žele to iskoristiti i postići da EU odluči ukinuti embargo na oružje kako bi se ispunili zahtjevi sirijskih pobunjenika.

No, prema nekoliko evropskih izvora, većina drugih zemalja članica nije baš sklona takvom ishodu, a neke mu se izravno opiru.

U opticaju je nekoliko mogućnosti, od potpunog ukidanja embarga, što se doima malo vjerovatnim, do zadržavanja embarga u punom obimu.

Zato će se rasprava voditi o kategorijama opreme koja bi se izuzela iz embarga, mogućim primateljima tog oružja i vrsti potrebne pomoći.

Izvor: Agencije