EU: Usvojen plan za hitno ispitivanje mesa

Velika Britanija je krajem januara prva prijavila prisustvo konjskog mesa u pakovanjima govedine (AFP)

Članice Evropske unije (EU) su se saglasile da se odmah pokrene ispitivanje u potrazi za konjskim DNK-a u mesnim proizvodima, što je dio plana za borbu protiv prevare u prehrambenim proizvodima.

Plan Evropske komisije (EK) za provođenje ispitivanja uzoraka DNK-a uzetih iz govedine i provjeru klaonica radi prisustva lijeka fenilbutazon za konje, koji je potencijalno opasan po ljude, usvojen je na vanrednom sastanku EU Komiteta za lanac ishrane i životinjsko zdravlje.

Zvaničnici EU-a navode da bi ispitivanje prehrambenih proizvoda namijenjenih krajnjem potrošaču i reklamiranom da sadrži govedinu može odmah početi u zemljama članicama te da će EK tokom prvog mjeseca kofinansirati testove u iznosu od 75 posto.

Pod kontrole DNK, koje će biti uglavnom na maloprodajnom nivou, spadat će 2.250 uzoraka uzetih širom EU-a i kretat će se od deset do 150 ispitivanja po članici.

Pet testova

Za ispitivanja na fenilbutazon bit će potreban jedan uzorak na svakih 50 tona konjetine i svaka od članica treba izvršiti minimalno pet testova.

Evropski komesar za zdravlje Tonio Borg, koji je u srijedu iznio plan tokom vanrednog sastanka, pozdravio je brzo odobrenje članica EU-a.

Rezultati ispitivanja bit će prijavljeni EK do 15. aprila.

Velika Britanija je krajem januara prva prijavila prisustvo konjskog mesa u pakovanjima govedine, ali je kasnijom istragom utvrđeno da sličnih proizvoda ima u Irskoj, ali i u ostalim evropskim državama, uključujući Francusku i Švedsku.

Analitičari navode da su ispitivanja ukazala na zamršeni put kojim prehrambeni proizvodi idu od proizvođača do potrošača.

Ispitivanjem je konjetina otkrivena u goveđim proizvodima u Francuskoj, Njemačkoj, Švicarskoj, dok je u petak prijavljena u Norveškoj i Austriji.

Izvor: Agencije