Erjavec povučen iz pregovora s Hrvatskom

Do susreta premijera ovlašteni predstavnici dviju vlada će konačno uskladiti prijedlog dogovora (Pixsell)

Premijeri Slovenije i Hrvatske, Janez Janša i Zoran Milanović, dogovorili su se u petak da 10. marta razgovaraju o pitanju Ljubljanske banke – Zagreb, što znači da u pregovorima dalje neće učestvovati šef diplomatije Karl Erjavec.

Informacija je potekla iz Kabineta slovenskog premijera, bez preciziranja mjesta susreta, dok se iz hrvatske Vlade nije moglo dobiti saznanje o najavljenom sastanku, prenosi agencija Hina.

Kako se navodi, do dogovorenog susreta premijera ovlašteni predstavnici dviju vlada će konačno uskladiti prijedlog dogovora o tom pitanju, čime Slovenija uvjetuje ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora s Evropskom unijom (EU).

Osim toga, na susretu će se ocijeniti prednosti i šanse koje za privrednu i pograničnu saradnju dviju država donosi skorašnje članstvo Hrvatske u EU.

Upitan kredibilitet

U saopćenju Janšinog ureda navodi se kako se sa slovenske strane za nastavak pregovora ovlašćuje državni sekretar u premijerovom kabinetu Tone Kajzer te da u pregovorima neće dalje učestvovati ministar vanjskih poslova Erjavec.

To se tumači time što bi Erjavec, kako se navodi u saopćenju, “svojim pretjeranim nastupanjem u javnosti”, vezanim uz odlazak njegove stranke iz Vlade i odlazak sa mjesta ministra, mogao ugroziti kredibilitet pregovora o pitanju Ljubljanske banke.

Otkazivanje susreta

Odluka o povlačenju Erjavca iz pregovora po svoj prilici znači da otpada i sastanak ministara vanjskih poslova dviju zemalja koji su Erjavec i Vesna Pusić dogovorili na svom zadnjem sastanku u Otočcu ob Krki, a trebao se održati u utorak Zagrebu, potvrdili su u petak u slovenskom ministarstvu vanjskih poslova, navodi agencija Hina.

Kako je prenijela Slovenska novinska agencija STA, Erjavec do daljnjeg neće komentirati odluku premijera Janše, ali ocjenjuje da je s hrvatskom ministricom tokom ranijih sastanaka na temu Ljubljanske banke postavljen “dobar okvir” da se to pitanje riješi.

Erjavec, koji je najavio da će iz vlade izaći 23. februara, što je tumačio željom da se s hrvatskom stranom u međuvremenu dogovori pitanje Ljubljanske banke, još nije komentirao Janšinu odluku.

Trenutno nije jasno znači li njegovo povlačenje sa mjesta slovenskog pregovarača za Ljubljansku banku da neće doći do njegovog već dogovorenog sastanka s hrvatskom ministricom Vesnom Pusić početkom iduće sedmice.

Milanović: Dogovoriti tekst

Hrvatski premijer Milanović izjavio je ranije da se mora dogovoriti tekst vezan za rješavanje pitanja Ljubljanske banke sa Slovenijom i kaže da je pitanje rokova zapravo pitanje za slovensku stranu u dugogodišnjem sporu čijim rešenjem Slovenci uvjetuju ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora s EU-om.

“Ono što mi moramo, imajući u vidu političku situaciju u Sloveniji ovih dana, tjedana i mjeseci, to je dogovoriti tekst u okviru načela koja su manje-više poznata. O tome, radi uspjeha cjelokupnog procesa, neću govoriti previše javno”, poručio je Milanović u Zagrebu.

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić kazala je, podsjeća Hina, da će javnost uskoro saznati konačno rešenje hrvatsko-slovenskog spora.

Milanović je naglasio da je hrvatska pozicija jasna.

“Jasno je pitanje oko prenesene štednje… jasno je kakva je pravna priroda tog duga, tko je dužan, jasno je da smatramo da određeni postupci pred hrvatskim sudovima, koji traju već 20 godina, trebaju i mogu biti stavljeni u određeno pasivno stanje, ali ne prekinuti u potpunosti”, kazao je.

S druge strane, dodao je on, jasno je da se mogu nastaviti razgovori sa Slovenijom, jer “od razgovora ovoj situaciji nema štete”.

Pusić i Erjavec su na nedavnim pregovorima u Otočcu na Krki pronašli rešenje za problem Ljubljanske banke, ali za sada ono još nije poznato javnosti.

Izvor: Agencije