Bugarska protjerala trojicu poslanika Hamasa

Agenti bugarske sigurnosne službe su odveli poslanike do aerodroma, nakon čega su oni otputovali u Istanbul (AFP)

Bugarska je u petak protjerala tročlanu delegaciju palestinske grupe Hamas, izjavio je šef jedne nevladine organizacije, koja je pozvala palestinske poslanike u ovu zemlju.

Poslanici su protjerani sedam dana nakon što je Bugarska optužila Hezbollah za napad u Burgasu.

Agenti bugarske sigurnosne službe DANS ušli su u hotelske sobe trojice poslanika rano u petak i odveli ih do aerodroma, rekao je Mohd Abuasi iz Centra za bliskoistočne studije, prenosi AFP.

DANS je naveo u saopćenju da su “četiri Palestinca, od kojih su trojica poslanici, protjerana zato što su “ozbiljna prijetnja za nacionalnu sigurnost”.

“Agenti DANS-a su objasnili poslanicima kako trebaju otići zbog jakog političkog pritiska koji Izrael vrši na Bugarsku”, kazao je Mohd Abuasi.

Abuasi je rekao da su poslanici Hamasa zatim otputovali u Istanbul, dodajući da su pozvani u Bugarsku kako bi se pokazalo da ova zemlja “nije bas potpuno proizraelska”.

Ministar unutrašnjih poslova Bugarske Cvetan Cvetanov izjavio je da su poslanici ušli u zemlju s regularnim vizama, “koje su, međutim, izdate na osnovu motiva koji se razlikuju od onog što su oni ovdje pokazali”, javio je AP.

Nenajavljena posjeta

Bugarsko Ministarstvo vanjskih poslova ranije je saopćilo da je ovo bila “nenajavljena posjeta grupe povezane s Hamasom”, ističući da je “neće primiti nijedna bugarska institucija”.

Palestinski pokret Hamas osudio je u petak odluku bugarskih vlasti da protjeraju tri poslanika ove formacije zbog “izraelskog pritiska” i zatražio izvinjenje Sofije.

Tri poslanika su 13. februara došla u Sofiju s jednomjesečnim vizama, na poziv Centra za bliskoistočne studije, da prisustvuju u petak konferenciji o Bliskom istoku u glavnom gradu Bugarske.

Njihovo protjerivanje je izazvalo žestoke kritike Hamasove Vlade, koja kontrolira Pojas Gaze i koja je “osudila ponašanje koje odražava dimenziju izraelskog pritiska”.

Šef Hamasove Vlade Ismail Haniyeh je kazao da se ovdje radi “o napadu na parlamentarni imunitet koji je međunarodno dogovoren”.

Evropska unija (EU) smatra Hamas terorističkom grupom.

Izvor: Agencije