Benedikt XVI će mirovinu provesti u Vatikanu

Vatikanski dužnosnici odbacili su sumnje da će dosadašnji poglavar Rimokatoličke crkve pokušati vršiti utjecaj na svog nasljednika. Papa Benedikt XVI kaže kako se planira povući u osamu, izvijestio je iz Rima novinar Al Jazeere Andrew Simmons.

Iza visokih zidina Vatikana, papa Benedikt će svoje dane u mirovini provoditi u četverospratnoj zgradi uz samostan. Zgrada se već nekoliko mjeseci renovira. No, razlozi za radove držani su u tajnosti.

Penzionirani i budući papa živjet će vrlo blizu jedan drugoga. Vatikanski zvaničnici svaki dan naglašavaju da će Benedikt XVI, koji će imati novu titulu, o kojoj će se još odlučili, živjeti u osami i miru. Bit će u sigurnosti i tajnosti Vatikana, sa švicarskom gardom na svakom ulazu i strogim provjerama posjetitelja.

Papa je ponovio svoj plan za povlačenje na prijemu za svećenike, a neki su plakali dok im se obraćao. Poglavar Katoličke crkve je kazao: “Iako se povlačim u molitvu, uvijek ću biti blizu svih vas, a siguran sam da ćete i vi biti blizu mene. Čak i ako budem skriven od svijeta.”

“Ovdje je zid koji dijeli Vatikan od vanjskog svijeta. Stojim u Italiji, a ovo je državna granica. S druge strane je Vatikan. Odluka da bivši i novi papa žive unutar ovih zidina postavlja dodatna pitanja o budućnosti Katoličke crkve”, izvještava Simmons.

Rijedak pogled

Ovo je rijedak pogled na vrijeme koje papa Benedikt provodi nasamo, sa svojom strašću za klavir i ljubavlju prema prirodi. Neki poznavaoci Vatikana pitaju se zašto se ne povuče na udaljeno mjesto, eventualno u Bavarsku, u Njemačkoj, gdje je rođen i odrastao.

A tu su i cinici, koji vjeruju da će on u konačnici ipak vršiti utjecaj na Crkvu. U pravnom savjetu datom Benediktu i njegovom prethodniku Ivanu Pavlu II kaže se da je penzioniranje moguće, ali da nije preporučljivo. Jedan vatikanski stručnjak je objasnio zašto.

“Nema dovoljno mjesta u Vatikanu za dvojicu papa. Šta će se dogoditi ako novi papa promijeni neki zakon ili pravilo koji je bivši papa donio? To je neugodna situacija”, rekao je specijalista za Vatikan Frediano Finucci.

Postoji još jedan razlog za zabrinutost. Benediktov lični sekretar od povjerenja, monsinjor Georg Ganswein, zadržat će svoj posao i živjeti u papinom novom domu. Također će ostati na poziciji prefekta novog papinskog domaćinstva. Ova dvostruka uloga izazvala je sumnje, koje su neki kardinali privatno izrazili.

Vatikan je rekao da neće biti sukoba interesa, jer taj posao ne nosi nikakav utjecaj. No, nad Vatikanom se i dalje nadvijaju sumnje.

Izvor: Al Jazeera