Pistorius optužen za ubistvo djevojke

Južnoafrička policija optužila je paraolimpijskog asa Oscara Pistoriusa za ubistvo, nakon što je beživotno tijelo njegove djevojke pronađeno u njegovoj kući u Pretoriji sa četiri prostrijelne rane.

Glasnogovornik javnog tužioca Medupe Simasiku kazao je u četvrtak poslijepodne, nekoliko sati nakon hapšenja, da će se Pistorious pojaviti pred Općinskim sudom u Pretoriji u petak.

“To je odgođeno jer moraju uzeti njegove uzorke krvi”, kazao je Simasiku.

Policija ne imenuje osumnjičene prije pojavljivanja na sudu, ali je glasnogovornica policije Denise Beukes ranije u četvrtak rekla da je Pistorius bio kod kuće nakon smrti manekenke Reeve Steenkamp, te da niko drugi nije osumnjičen.

Beživotno tijelo žene sa prostrijelnim ranama pronađeno je u kući Pistoriusa, saopćila je u četvrtak južnoafrička policija.

Lokalne radijske i televizijske stanice javile su kako se vjeruje da je moguće da je Pistorius greškom pucao na Steenkamp, misleći da se radi o provalniku.

Ranije svađe

Međutim, policija tvrdi da takve priče nisu došle od njih, te da su ranije pozivani u kuću Pistoriusa zbog svađa.

Beukes je kazala da  će se policija protiviti uslovnom puštanju paraolimpijca.

Policajci su pronašli pištolj kalibra devet milimetara u kući.

“Imamo svjedoke i s njima smo jutros razgovarali. Radi se o susjedima i ljudima koji su čuli neke stvari u srijedu navečer i kada je došlo do pucnjave”, kazala je Beukes.

Pistoriusov otac je rekao da još nije razgovarao s njim.

“Nemamo previše informacija u ovoj fazi, nisam ga vidio i on je u policiji, a cijeli je slučaj sada u rukama vlasti. Naravno, mi smo šokirani”, kazao je Henke Pistorius. “Jedina osoba koja nam može reći šta se zapravo dogodilo je Oscar”, dodao je.

Četiri prostrijelne rane

Južnoafrički mediji javljaju da su Pistorius i Steenkamp u vezi godinu dana. U intervjuu za prošlosedmično izdanje lista Sunday Independent, Steenkamp je kazala da Pistorius ima “savršen ukus i uvijek daruje promišljene poklone”.

Agentica manekenke Sarita Tomlinson kazala je za Reuters da je šokirana ubistvom.

“Njihova veza bila je dobra. Niko ne zna šta se zapravo desilo”, dodala je ona.

Glasnogovornik policije Katlego Mogale ranije je rekao kako su na tijelu preminule pronađene četiri prostrijelne rane, te da je umrla na licu mjesta.

Ubistvo se dogodilo u kući u elitnom naselju Silverlakes, na rubu Pretorije, kazao je Mogale.

Pistorus, koji nosi proteze na obje noge, prvi je četverostruki paraolimpijski pobjednik, a postao je i prvi sportaš s amputacijom koji je nastupio na Olimpijskim igrama u Londonu 2012.

Stigao je do polufinala u utrci na 400 metara.

Izvor: Agencije