Odgođeno glasanje o imenovanju Brennana

Mali su izgledi da Brennan neće biti potvrđen od strane Senata (AFP)

Piše: Ivica Puljić

Senatski Odbor za obavještajnu djelatnost odgodio je, na najmanje dva tjedna, glasanje o postavljanju Johna Brennana za direktora Središnje obavještajne agencije – CIA. Johna Brennana je na to mjesto nominirao predsjednik Barack Obama, a na prvom svjedočenju u procesu nominacije Brennan se sučelio s pitanjima o američkom programu uporabe bespilotnih letjelica u borbi protiv terorizma.

Upravo je to razlog odgode glasanja o nominaciji, jer senatori žele dobiti od Obamine administracije više podataka o tome tko odlučuje kada će se, gdje i protiv kojih osumnjičenika za terorizam koristiti bespilotne letjelice.

Demokratska senatorica Dianne Feinstein, koja je na čelu senatskog Odbora za obavještajnu djelatnost, zatražila je od Ministarstva pravosuđa sedam dokumenata povezanih s programom ciljanih ubijanja osumnjičenih terorista.

Obamino obećanje

Predsjednik Obama je u utorak, u svom govoru o stanju nacije, obećao da će program ciljanih ubijanja osumnjičenih terorista “biti transparentniji nego do sada”. Upravo je John Brennan, predsjednikov savjetnik za protu-terorizam, ključni čovjek američke administracije za korištenje bespilotnih letjelica u borbi protiv terorizma.

I pored ovog odlaganja glasanja o nominaciji Brennana za direktora CIA-e, mali su izgledi da on neće biti potvrđen od strane Senata za to važno mjesto unutar Obaminog tima za nacionalnu sigurnost.

Nekoliko dana prije nego je Brennan svjedočio u Senatu o svojoj nominaciji za direktora CIA-e, objavljen je povjerljiv dokument iz Ministarstva pravosuđa u kojem se govori o razlozima zbog čega je odobren napad bespilotnom letjelicom na imama Anwara al-Awlakija, koji je rođen u Sjedinjenim Državama, a koji je ubijen u Jemenu u rujnu 2011. godine pod sumnjom da je bio vođa Al-Kaide u tom dijelu svijeta.

Zato senatori sada kažu da ne mogu donijeti odluku o nominaciji Brennana sve dok američka Vlada ne odgovori na njihove zahtjeve da dobiju na pregled dokumente koji su vezani uz ciljana ubojstva američkih državljana koji se nalaze u inozemstvu.

Od dolaska u Bijelu kuću Obaima adminstracija je drastično povećala korištenje bespilotnih letjelica  u borbi protiv terorizma, tako da je to moćno oružje korišteno šest puta više nego u vrijeme prethodnog predsjednika Georgea W. Busha.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Barack Obama će imenovati Johna Brennana za novog direktora CIA-e. Brennan trenutno obnaša funkciju glavnog Obaminog savjetnika za pitanje borbe protiv terorizma. Obamina administracija za ponedjeljak je najavila i imenovanje novog ministra odbrane. Biće to bivši republikanski senator Chuck Hagel. Oba imenovanja mora potvrditi Senat. Iz Washingtona se javio naš Ivica Puljić. 

Published On 07 Jan 2013
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO