Nova južnokorejska raketa prijetnja Sjeveru

Ministarstvo odbrane je objavilo videosnimak raketa lansiranih sa razarača i podmornice kako pogađaju predviđenu metu (Reuters)

Južna Koreja je u četvrtak prikazala krstareću raketu domaće proizvodnje za koju kaže da može pogoditi urede vođa Sjeverne Koreje, pokušavajući na taj način odagnati zabrinutost stanovnika da su tehnološki iza svog nepredvidljivog rivala, koji je ove sedmice izveo treću nuklearnu probu.

Zvaničnik Južne Koreje nije želio precizirati koliki je tačan domet nove rakete, ali je naveo da ona može pogoditi  metu bilo gdje na teritoriji Sjeverne Koreje.

Ministarstvo odbrane je objavilo videosnimak raketa lansiranih sa razarača i podmornice kako pogađaju predviđenu metu.

Raketa je prvi put predstavljena u  aprilu prošle godine i zvaničnik je rekao da je sada kompletiran njen razvoj.

“Krstareća raketa predstavljena danas je precizno navođeno oružje koje može identificirati i udariti u prozor ureda rukovodstva Severne Koreje”, rekao je predstavnik Ministarstva Kim Min-seok, a prenosi Reuters.

Sjeverna Koreja nastavlja s razvojem raketa dalekog dometa, pošto je prošlog decembra uspješno lansirala satelit u orbitu.

Sjever optužuje SAD

Krajnji cilj Sjevera je, po vjerovanju Washingtona, razviti interkontinentalnu balističku raketu, sposobnu da ponese nuklearnu bojevu glavu koja bi mogla pogoditi teritoriju Sjedinjenih Američkih Država.

Pjongjang skoro svakodnevno optužuje SAD i njegovu “marionetsku” Južnu Koreju za ratno huškanje.

Sjeverna Koreja, koja je praktično još u ratnom stanju s Južnom, jer je poslije rata 1950-1953. potpisan samo ugovor o prekidu borbi, a ne i mirovni sporazum, izvela je svoju treću nuklearnu probu u utorak, izazivajući osude širom svijeta, uključujući i njenog glavnog saveznika Kinu.

Nuklearna proba i prijetnje nepreciziranim akcijama od strane Pjongjanga podigli su napetost na Korejskom poluotoku, u vrijeme kada se Južna Koreja priprema za inauguraciju nove predsjednice 25. februara.

“Situacija koja sada prevladava na Korejskom poluotoku je toliko ozbiljna da čak i najmanji incident može dovesti do općeg rata koji može potresti cijelu regiju”, poručila je sjevernokorejska agencija KCNA.

Izvor: Agencije