Jankoviću kazna zbog uplata klubovima

Državna antikorupcijska komisija transakcije označila kao koruptivne (AFP)

Gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković kažnjen je globom od 3.000 eura zbog spornih uplata sredstava iz gradskog budžeta na račune dvaju sportskih klubova, objavio je poslovni list Finance.

Riječ je rukometnom klubu Olimpija, koji je iz gradske kase dobio 130.000 eura, te košarkaškom klubu Olimpija, koji je u zadnje dvije godine iz istog izvora primio 1,9 miliona eura.

Oba su kluba zbog novčanih teškoća jedno vrijeme imala blokirane račune.

Te je transakcije kao koruptivne označila državna antikorupcijska komisija, jer je zastupnik rukometnog kluba gradonačelnikov sin Jure Janković, dok je u upravi košarkaškog kluba Vinko Moederndorfer, parlamentarni zastupnik stranke Pozitivna Slovenija čiji je Janković osnivač.

Odbijene žalbe

Zakon o integritetu državnih zvaničnika zabranjuje poslove dužnosnika s pravnim subjektima koje vode s njima povezane osobe, te ih tretira kao koruptivne.

Zbog toga je antikorupcijska komisija kao prekršajno tijelo gradonačelniku Jankoviću odredila novčanu kaznu od 3.000 eura.

On se na nju žalio, ali su žalbu odbile dvije više instance, čime je rješenje o globi postalo pravomoćno, navodi Finance.

Izvor: Agencije


Povezane

Janša i Janković su demantirali navode Antikorupcijske komisije i naglasili da su spremni sve objasniti. Negirajući navode o zloupotrebi položaja najavili su političke posljedice u situaciji kada se Slovenija suočava sa velikim problemima. Prilog Ivane Brkić. 

Published On 09 Jan 2013
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO