Izrael potvrdio navode o Zatvoreniku X

Izrael je potvrdio da je u samici držao muškarca sa australskim i izraelskim državljanstvom, poznatim kao “Zatvorenik X”, koji je kasnije umro u zatvoru.

Izraelsko Ministarstvo pravde oglasilo se u srijedu, nakon što je australska TV mreža ABC otkrila identitet 34-godišnjeg muškarca koji je koristio tri različita imena – Ben Zygier, Ben Allen i Ben Alon.  

“Zbog sigurnosnih razloga čovjek je zatvoren pod lažnim identitetom, ali je njegova porodica odmah bila obaviještena o hapšenju”, saopćilo je Ministarstvo.

“Zatvorenik X” je pronađen mrtav u svojoj ćeliji, a istragom je zaključeno da se on ubio, navodi se u izjavi Ministarstva, iako se ne otkriva njegov pravi identitet i optužbe protiv njega.

“Nakon opširne istrage je prije šest sedmica odlučeno da se radilo o samoubistvu. Zatvorenik je bio u zatvoru na osnovu naloga kojeg je izdao Sud”, rečeno je iz Ministarstva.

Navodi Suda

Prema navodima ABC-ja, on je 2010. završio u zatvoru Ayalon, u samici izgrađenoj specijalno za ubicu bivšeg izraelskog premijera Yithzaka Rabina. Ova ćelija sagrađena je da onemogući samoubistvo.

Nakon što su izraelski mediji pozvali da se prekine cenzura priče koju je objavio ABC, Okružni sud u blizini Tel Aviva objavio je šest paragrafa sankcioniranog teksta, koji je de facto preliminarni zapis države.

Okružni sud nije potvrdio niti negirao otkrića australske televizije da je čovjek koji je pronađen mrtav u zatvoru Zygier.

Dan Yakir iz Udruženja za građanska prava Izraela rekao je da je zatvorenik bio držan u potpunoj tajnosti.

“Ne želimo biti zemlja u kojoj ljudi jednostavno nestaju, u kojoj ih drže u izolaciji od svijeta. Posebno je zabrinjavajuće to što je, prema izvještaju objavljenom u utorak u Australiji, bio zatvoren u ćeliji u kojoj je trebao biti potpuno zaštićen”, kazao je Yakir.

Potvrda Australije

Nakon što je prvobitno opovrgao da zna nešto o slučaju, australski ministar vanjskih poslova Bob Carr je u četvrtak rekao da je njegova Vlada znala da je Australac zatvoren u Izraelu u februaru 2010. godine zbog optužbi koje se tiču nacionalne sigurnosti.

Carr je u srijedu rekao da su australske diplomate u Izraelu saznale da je Zygier bio u zatvoru tek nakon njegove smrti godinu dana kasnije.

Ministar je kazao da je Canberra obaviještena o Zygieru 24. februara 2010. godine, nakon njegovog hapšenja zbog “ozbiljnog kršenja izraelskog zakona o nacionalnoj sigurnosti”.

Sekretar Ministarstva vanjskih poslova Peter Varghese rekao je da informacija nije proslijeđena australskim diplomatama, ali da je “došla u drugoj formi, iz drugog kanala”.

Zygier, koji potiče iz ugledne jevrejske porodice iz Australije i koji je sahranjen u Melbourneu, bio je oženjen i imao je djecu, pišu agencije.

Prema priči ABC-ja, 2000. godine preselio se u Izrael. Oženio se Izraelkom i živio u Tel Avivu, a navodno postoje i dokazi da je bio špijun izraelske obavještajne agencije Mossad.

Njegova porodica odbila je komentirati slučaj.

Zygierovi nekadašnji prijatelji iz Australije rekli su da je on bio advokat, te da je pričao o vremenu provedenom u izraelskoj vojsci, navode agencije.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Priča australijske TV mreže ABC, o sudbini muškarca sa australijskim i izraelskim državljanstvom – donedavno poznatog samo kao „Zatvorenik X”, izazvala je burne reakcije u obje zemlje. Australijska vlada sada priznaje da je znala da Izrael u zatvoru drži njenog državljanina, dok Izrael odbija komentarisati slučaj.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO