IAEA: Pregovori s Iranom ponovo propali

U Kazahstanu će se 26. februara održati sastanak Irana sa SAD-om, Kinom, Rusijom, Britanijom, Francuskom i Njemačkom (AFP)

Pregovori Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) sa Teheranom o većoj inspekciji iranskog nuklearnog programa ponovo su propali, a novi sastanak nije zakazan, saopćio je glavni inspektor Ujedinjenih naroda, čime je negirao tvrdnje iranske strane da je postignut dogovor o “nekim tačkama”.

„Diskutirali smo o dokumentu, o konstruktivnom pristupu , ali ga nismo finalizirali“, rekao je Herman Nackaerts iz IAEA-e novinarima na aerodromu u Beču prilikom povratka iz Teherana.

„Naša posvećenost da se nastavi dijalog je nepokolebljiva. Sada ćemo raditi naporno da riješimo postojeće razlike, ali je potrebno vremena da se nađe put naprijed“, rekao je on.

„Nismo se još složili o datumu za sljedeći sastanak“, dodao je.

Nackaerts je odbio komentirati da li su dvije strane postigle neki progres u dogovoru.

Iranskog izaslanika u IAEA-i Alija Asghara Soltanieha u srijedu je citirala iranska novinska agencija ISNA: „Neke razlike su riješene i na neki način postignut je dogovor o određenim pitanjima.“

Kako je Soltanieh rekao, „novi prijedlozi“ su stavljeni na sto, ali će se o njima diskutirati na „budućim sastancima“. Međutim, on nije rekao kada bi se mogle održati nove runde razgovora.

Sastanak u Kazahstanu

Sastanak je jedan od posljednjih u nizu razgovora koji su propali, a tokom kojih je IAEA pritiskala Iran da osigura pristup mjestima, naučnicima i dokumentima za koje ove agencija vjeruje da bi mogli biti dio tajnog pravljenja nuklearnog oružja.

Iran tvrdi da su navodi IAEA-e bazirani na lažnim obavještajnim informacijama zapadnih zemalja, koje se ne smiju vidjeti, te da Teheran nikada nije htio napraviti bombu.

Posljednji neuspjeh dolazi dvije sedmice prije razgovora Irana i šest svjetskih sila – Sjedinjenih Američkih Država, Kine, Rusije, Velike Britanije, Francuske i Njemačke u Kazahstanu 26. februara.

U 2012. održane su tri runde razgovora, posljednja u junu u Moskvi, na kojoj je šestorka poznata kao P5+1 pritisnula Iran da smanji ključna područja svog nuklearnog programa.

Međutim, Iran je napustio pregovore zato što je P5+1 prestao nuditi Teheranu olakšanje sankcija koje je uvelo Vijeće sigurnosti UN-a i neke zapadne zemlje, koje su prošle godine počele uzrokovati velike ekonomske probleme Iranu.

Izvor: Agencije