CPJ: Sve više novinara u zatvorima

Zatvaranje novinara u Turskoj dostiglo rekord u 2012. godini (Getty Images)

Organizacija Komitet za zaštitu novinara (CPJ), sa sjedištem u New Yorku, saopćila je da je u 2012. godini u zatvorima bilo rekordnih 232 novinara, što je znak “pogoršanja okruženja za medijske slobode“.

U godišnjem izvještaju Napadi na medije navodi se da povećanju broja zatvorenih novinara doprinose optužbe za terorizam i djelovanje protiv država, kojima su izloženi kritički nastrojeni novinari i urednici.

Ekvador, Brazil, Turska, ali i Sirija, Somalija, Iran, Vijetnam, Etiopija, Pakistan i Rusija na listi su deset “rizičnih zemalja” u kojima je sloboda štampe dovedena u opasnost u 2012. godini.

Da bi izradio listu Komitet je uzeo šest indikatora: broj mrtvih i zatvorenih novinara, novinare u egzilu, restriktivne zakone, Vladinu cenzuru i nekažnjavanje nakon napada na novinare.

U izvještaju se navodi da je prošle godine 70 novinara poginulo dok su obavljali svoje radne dužnosti, što je 43 posto više nego u 2011. godini.

Sirija najopasnija

Komitet navodi da je prošle godine Sirija bila najopasnija zemlja za novinare, da je u Rusiji uočljivo represivno djelovanje na medije, dok je veliki rast broja ubijenih novinara zabilježen u Brazilu, gdje ta djela prolaze nekažnjeno.

“Teškoće u Brazilu su posebno uznemirujuće zbog njegove uloge regionalnog lidera i zbog njegove velike mreže komunikacijskih sredstava”, navela je na internetskoj stranici CPJ-a Karen Phillips, jedna od autorica izvještaja.

Zatvaranje novinara u Turskoj dostiglo je rekord u 2012. godini.

Komitet je 1. decembra registrirao 49 novinara u zatvoru, među kojima većinu čine kurdski novinari.

“Oni su optuženi da krše nejasan antiteroristički zakon, koji omogućava vlastima da u istu ravan stave zabranjene grupe i terorizam”, saopćio je CPJ.

Ova organizacija naglasila je da vlasti Etiopije primjenjuju antiterorističke zakone za gušenje medijskih sloboda, dok se veliki broj medijskih radnika nalazi u turskim zatvorima.

Izvor: Agencije