Brutalna ubistva u Dagestanu

Zbog gotovo svakodnevnih pucnjava i eksplozija, Dagestan nazivaju najopasnijim mjestom u Evropi.

Samo tokom prošle godine, u sukobima vlasti i separatista, ubijeno je više od 400 osoba. Kako iz glavnog grada izvještava reporterka Al Jazeere Emma Hayward, zapravo svako u toj regiji može postati metom napada.

Novo izdanje dagestanskog lista Černovik, što znači “gruba skica”, izlazi iz štampe.

Ovaj nedjeljnik je detaljno izvještavao o optužbama za korupciju i kršenju ljudskih prava. U decembru 2011. godine urednik Hadžimurat Kamalov ubijen je u blizini redakcije. Za njegovo ubistvo niko nije optužen.

Bez optužnice za ubistvo

“Ljudi moraju znati da je, ako su prekršili zakon, kazna neizbježna. Kad to budu znali, prestat će činiti zločine. Svi građani će shvatiti da se zakon provodi i da lične slobode postoje. To je ono čemu težimo”, kaže Magdi Kamalov, urednik ovog lista.

Brutalna ubistva poput Kamalovog nisu rijetkost u Dagestanu. Posljednjih godina ciljana ubistva, bombaški napadi i otmice postali su dio svakodnevice.

U januaru je istaknuti sudija stradao u glavnom gradu Mahačkali i postao prva visokopozicionirana ličnost ubijena u 2013. godini.

Vlasti za nasilje u zemlji krive oružane grupe, koje smatraju terorističkim.

“Neki ovdje vjeruju da su uzrok problema u Dagestanu socijalna nejednakost i siromaštvo. Stopa nezaposlenosti je visoka, a korupcija raširena. Također, mnogi upućuju oštre kritike na račun metoda rada službi sigurnosti”, izvještava Emma Hayward iz Mahačkale.

Borci za ljudska prava optužuju te službe za produbljivanje krize neosnovanim hapšenjima i antiterorističkim operacijama.

Mnogi od uhapšenih su selefije, koji prakticiraju striktnija islamska učenja nego većina stanovnika Dagestana i prema kojima su ruske vlasti sumnjičave.

Vlada brani praksu

Mnoge majke i sestre traže svoje sinove i braću. One tvrde da su njihovi najbliži među stotinama građana koje su pripadnici službi sigurnosti uhapsili i kojima se od tada gubi svaki trag.

“Po cijeli dan ih bezuspješno tražimo. Kako su mogli odvesti naše sinove bez optužnice ili istrage?”, pita Bulliyat Danilina, majka.

Vlada u Mahačkali brani svoje poteze.

“U 90 posto slučajeva ljude oslobađamo nakon razgovora, ako ne nađemo ništa protiv njih. Ako imamo konkretne dokaze, stvar je drugačija”, govori Nariman Gadžijev, ministar informiranja Dagestana.

Ali, ljutnja i frustracije sve su dublje. Moskva tvrdi da želi okončati nasilje, ali mnogi ovdje dovode u pitanje taktiku koju koristi i ne nadaju se pomirenju u skoroj budućnosti.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Smjena predsjednika provincije Dagestan Magomedsalama Magomedova pokazujuće zabrinutost oko političkih sukoba na Kavkazu.

Published On 28 Jan 2013
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO