Slovenski vrh o političkoj krizi

Analitičari očekuju da bi Pahor (lijevo) na sastanku mogao pojasniti dileme oko pat-pozicija Vlade i premijera Janše (AP)

Slovenski predsjednik Borut Pahor održat će u četvrtak konsultacije s liderima svih parlamentarnih stranaka o prioritetima Vlade i Parlamenta u situaciji političke krize, a dolazak na sastanak potvrdio je i premijer Janez Janša.

Pahor je sastanak, u dogovoru sa strankama, sazvao kako bi se osigurao konsenzus u vezi s tri pitanja – ustavnim promjenama, koje bi ograničile mogućnost sazivanja referenduma, liberalizacijom tržišta rada kroz zakon o radu, koji se još usklađuje sa sindikatima i osiguravanjem potrebne dvotrećinske parlamentarne većine za ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora s Evropskom unijom (EU), u slučaju postizanja zadovoljavajućeg dogovora Hrvatske i Slovenije u sporu u vezi s Ljubljanskom bankom.

Slovenski analitičari ne očekuju da bi Pahor mogao na sastanku pojasniti dileme u vezi s pat-pozicijom Vlade i premijera Janše, ali i stranaka koje žele njegov odlazak.

Analitičari sumnjaju da će na sastanku u četvrtak biti razjašnjeno šta je najbolji izlaz iz sadašnje situacije – vanredni izbori ili formiranje prelazne vlade.

Ograničena ovlaštenja

Pahor, koji je prošle godine na mjesto predsjednika izabran i velikim brojem glasova desničarskih birača, želi ostaviti utisak političke neutralnosti, a ograničen je i Ustavom, koji predsjedniku države ne daje mnogo ovlaštenja za rješenje mogućih političkih kriza, ocjenjuje Hina.

S obzirom na to da Janša ne razmišlja o ostavci zbog optužbi antikorupcijske komisije, stranke koje njegovu koaliciju napuštaju ili su to već učinile namjeravaju u Parlamentu predložiti izglasavanje “konstruktivnog nepovjerenja” Janšinoj Vladi.

Ustavom je ta mogućnost predviđena, pod uvjetom da stranke koje to žele moraju predložiti za mandatara vlade osobu za koju misle da će dobiti više od potrebne polovine glasova.

Prihvatanje takvog prijedloga u Parlamentu automatski znači i izglasavanje nepovjerenja ranijoj vladi, a novi mandatar pristupa formiranju nove vlade.

Napuštanje Vlade

Slovenska narodna stranka (SLS) najavila je da će napustiti Vladu i preći u poziciju. Ova stranka će iz Vlade početkom marta povući i ministra poljoprivrede Franca Bogoviča.

Profesor ustavnog prava Miro Cerar, koji je važio za mogućeg mandatara za sastav nove slovenske vlade, izjavio je u srijedu da trenutno za to nije spreman, s obzirom na to da je, kako je rekao, ideja o “projektnoj vladi” nedovoljno podržana među parlamentarnim strankama, prenosi Tanjug.

Poslije razgovora s Alenkom Bratušek, vršiocem dužnosti predsjednika najveće opozicione stranke – Pozitivne Slovenije (PS), Cerar je izjavio da podržava formiranje prelazne “projektne vlade”, ali je dodao da za takvo nešto nema dovoljno podrške među strankama u Parlamentu.

Izvor: Agencije