Stranka RUAP protiv useljavanja muslimana

Christopher Monckton iz Britanske partije za nezavisnost podržao RUAP (AFP)

U Australiji je formirana Rise Up Australia Party (RUAP), politička stranka koja svoj program zasniva na kritici politike multikulturalizma u toj zemlji, a posebno na platformi antimuslimanskog useljavanja.

Osnivač stranke je pastor Daniel Nalliah, imigrant iz Šri Lanke, koji se poziva na zaštitu kršćanskih vrijednosti.

S manjinskom podrškom od 1.500 članova širom zemlje, ova stranka planira proširiti svoj uticaj u predstojećem periodu, prije parlamentarnih izbora zakazanih za 14. septembar.

Protiv političke korektnosti

RUAP namjerava kandidirati 52 člana za Predstavnički dom Parlamenta Australije i 12 za Senat.

Ako njeni kandidati budu izabrani u Parlament, planiraju raditi na ograničavanju useljavanja muslimana u Australiju.

Osnivač stranke tvrdi da je njegov cilj suprotstavljanje “političkoj korektnosti” kako bi Australija bila sačuvana samo za Australce.

“Na nama je da se odlučno borimo za našu naciju, našu djecu i naše unuke. Ako to ne učinimo sada, platit ćemo zbog naše pasivnosti veliku cijenu u budućnosti”, izjavio je Nalliah u posebno pripremljenoj izjavi za medije. 

“Ne možemo i ne smijemo propustiti ovu priliku”, rekao je.

“Savezni izbori 2013. su za nas prilika koju ne smijemo propustiti, s obzirom na to da su građani izgubili povjerenje u naše političare u Canberri”, izjavio je osnivač stranke.

Podrška lorda Moncktona

“Mi imamo snage da vratimo nadu građanima, da se riješimo nepoštenih političara i da budemo glas naroda u Parlamentu”, dodao je Nalliah.

Ovu stranku podržao je minorni broj Australaca.

Jedan njen simpatizer kaže: “Ako ne budemo oprezni, izgubit ćemo ovu zemlju.”

“Ne želim vidjeti implementaciju šerijatskog zakona u Australiji”, dodaje drugi.

Stranka uživa i podršku od strane nekih krugova izvan zemlje.

“Ako ste došli u Australiju, onda slijedite primjer pastora Dannyja, uživajte u njoj i ne razmišljajte o njenom uništenju”, poručio je lord Christopher Monckton iz Britanske partije za nezavisnost (UK Independence Party) prilikom prvog promotivnog skupa RUAP-a.

Osuda iz muslimanske zajednice

Ova poruka naišla je na osudu muslimanske zajednice u Australiji.

“Niko ovdje nema namjeru nametati šerijat, daleko od toga da je to nečija namjera”, izjavio je Ikbal Patel, predsjednik Australske islamske federacije (AFIC).

“To je zadnje što bi neko ovdje želio učiniti”, reko je Patel.

Muslimani, koji u Australiji žive duže od 200 godina, čine 1,7 posto 20-milionske populacije.

Islam je u ovoj zemlji druga religija poslije kršćanstva. U periodu nakon 11. septembra 2001. godine muslimani Australije bili su izloženi sumnjama i njihov patriotizam je često dovođen u pitanje. 

U nedavno objavljenom izvještaju australske Vlade navodi se da su muslimani Australije suočeni sa duboko ukorijenjenom islamofobijom i rasizmom koji do danas nikada nisu zabilježeni u toj mjeri.

Izvor: Agencije