Presude italijanskim agentima zbog otmice

Pollari je prvostepeno bio oslobođen za otmicu (EPA)

Sud u Milanu osudio je u utorak bivšeg šefa italijanske obavještajne službe Nicolu Pollarija na deset godina zatvora zbog toga što je 2003. godine kidnapirao egipatskog imama.

Pollari i njegov zamjenik Marco Mancini, koji je osuđen na devet godina zatvora, prvostepeno su bili oslobođeni za otmicu.

Ovaj slučaj, u okviru koga je osuđeno i 23 agenta Centralne američke obavještajne agencije (CIA), bio je prekriven velom tajne sve do odluke Vrhovnog suda da ga prebaci žalbenom sudu, navodi AFP.

Tri zvaničnika nižeg ranga vojne obavještajne agencije SISMI osuđeni su na po šest godina zatvora.

Politički azil u Italiji

Osama Mustafa Hassan, egipatski imam poznatiji kao Abu Omar, 2003. godine je otet na ulici u Milanu u zajedničkoj operaciji CIA-e i SISMI-ja.

Omar, koji je u to vrijeme imao politički azil u Italiji, poslije toga je, navodno, odveden u američku zračnu bazu u Italiji, zatim je avionom prebačen u američku bazu u Njemačkoj, a potom u Kairo, gdje su ga, prema njegovim tvrdnjama, mučili.

Njegovi advokati su tražili odštetu od 10 miliona eura.

Praksu prebacivanja stranaca osumnjičenih za terorizam ili drugih pojedinaca osumnjičenih za zločine u treće zemlje zbog ispitivanja i zatvaranja pokrenuo je bivši američki predsjednik George W. Bush poslije napada na New York i Washington 11. septembra 2001. godine.

Izvor: Agencije