Osuđen svrgnuti predsjednik Kirgistana

Kurmanbek Bakijev i njegov brat Janiš su prebjegli u Bjelorusiju, a Minsk je odbio zahtjev novih vlasti u Kirgistana da ih izruči (Reuters)

Svrgnuti predsjednik Kirgistana Kurmanbek Bakijev osuđen je u utorak u odsustvu na 24 godina zatvora zbog zloupotrebe vlasti, a njegov brat Janish na doživotni zatvor zbog ubistva visokog zvaničnika Medeta Sadirkulova 2009. godine.

Kurmanbek i Janiš Bakijev, koji su pobjegli iz zemlje nakon ustanka u proljeće 2010. godine, osuđeni su pred vojnim sudom u Biškeku.

Kurmanbek Bakijev, koji je bio na čelu države 2005. godine, proglašen je krivim zbog zloupotrebe vlasti, navela je informativna služba Vrhovnog suda i dodala da je njegov brat Janiš, koji je tada bio šef Službe državne sigurnosti, proglašen krivim zbog ubistva.

Predsjednikovo okruženje

Bivši šef predsjedničke administracije Medet Sadirkulov poginuo je u martu 2009. godine u saobraćajnoj nesreći, kako je tvrdila administracija Bakijeva, dok je opozicija navela da je riječ o ubistvu koje su počinili ljudi iz predsjednikovog okruženja.

Tijela Medeta Sadirkulova i još dvoje saputnika pronađena su ugljenisana u vozilu na putu koji vodi iz Almatija u Kazahstanu ka Kirgistanu.

Istraga o ovom ubistvu pokrenuta je nakon protesta 2010. godine, koji su doveli do svrgavanja Bakijeva sa vlasti.

Kurmanbek i Janiš Bakije su prebjegli u Bjelorusiju, a Minsk je odbio zahtjev novih vlasti u Kirgistana da ih izruči.

Izvor: Agencije