Obama o političkim prioritetima u 2013.

Američki predsjednik Barack Obama će u utorak navečer održati govor o stanju nacije, tradicionalno obraćanje Amerikancima iz zgrade Kongresa.

U njemu će odrediti svoje političke prioritete za ovu godinu, ali i za svoj drugi mandat.

Dopisnik Al Jazeere iz Washingtona Ivica Puljić javlja koje će biti najvažnije teme tog govora te kako on nastaje.

Za Obamu je večerašnji govor je iznimno važan, jer dolazi na početku njegovog drugog mandata, izvještava Puljić.

‘Sjajan uspjeh u prvom mandatu’

Allen Lichtman, profesor historije na American University, kaže: “Ovo je možda najvažniji govor u karijeri Obame, zato što, uprkos tome što je postigao sjajan uspjeh u prvom mandatu uvođenjem sveobuhvatne reforme zdravstvenog sustava, ostavština Obame još uvijek nije okončana. Ostalo je mnogo toga za učiniti i na domaćem, i na međunarodnom planu”.

Očekuje se da američki predsjednik da okosnicu svog plana za posticaj ekonomije, u kojem će, prema navodima iz Bijele kuće, dati prijedloge za ulaganja u infrastrukturu, proizvodnju, čistu energiju i obrazovanje.

Gene Sparling, vodeći ekonomski savjetnik, govori: “On zaista želi da se fokusiramo na one vrste ekonomskih ideja koje će imati stvarne utjecaje u nekoliko idućih godina kako bi što više Amerikanaca moglo imati dobro plaćeno i održivo radno mjesto”.

Sparling je samo jedan od onih koji sudjeluju u kreiranju predsjednikovog govora o stanju nacije.

Sve počne od prvog prijedloga teksta, kojeg predsjedniku ponude pisci njegovih govora. Predsjednik taj prijedlog pregleda, da prve primjedbe i onda se svaka riječ dobro odvaga.

David Plouffe, savjetnik predsjednika Obame, objašnjava: “Predsjednik Obama nije samo uključen u redigiranje teksta, nego je uključen u koncept govora o stanju nacije. On dosta toga napiše i sam. Mi mu pomažemo oko pregledanja takvih govora iz prošlosti kako bi osjetio taj važni trenutak.”

Predsjednikovi saradnici kažu da su svjesni da Amerikanci najviše žele čuti predsjednikove poruke o stanju ekonomije, jer je, prema podacima istraživačkog centra Pew, 53 posto američkih građana još uvijek uvjereno da se zemlja nalazi u recesiji iako je ona okončana još 2009. godine.

Naredne četiri godine

Thomas Mann sa Brookings Institute smatra: “On u načelu pokušava uvjeriti javnost da je Vlada važna radi pomaganja zemlji da se dođe do ekonomskog rasta i stvaranja radnih mjesta.”

Analitičari tvrde da Obama planira pokazati da su promjene neophodne i da neće iznevjeriti američku srednju klasu na pitanjima koja su dominirala u predsjedničkoj kampanji prošle godine, a koja su pala u drugi plan zbog deficita, imigracijskih zakona i kontrole oružja.

Allen Lichtman, profesor historije na American University, kaže: “Jedini način na koji predsjednik Obama može doći do fundamentalnih promjena kroz Zastupnički dom, koji je pod kontrolom republikanaca, jeste da pridobije javnost uz sebe, koja će onda izvršiti pritisak na političare. Političari se neće sami od sebe promijeniti i to će učiniti jedino ako ih građani na to prisile.”

“Očekuje se da tokom Obaminog govora saznamo i u kojem će pravcu u naredne četiri godine ići američka politika kada su u pitanju smanjenje nuklearnog naoružanja, Afganistan i klimatske promjene”, izvještava Puljić iz Washingtona.

Izvor: Al Jazeera