Hapšenje zbog mita u prodaji vojne opreme

Policija pretražuje Orsijeve urede u Milanu, navode policijski izvori (Reuters)

Italijanska policija uhapsila je direktora državne firme za vojnu opremu Finmeccanica SpA tokom antikorupcijske istrage o prodaji helikoptera indijskoj Vladi, navode pravosudni izvori.

Tužitelji u mjestu Busto Arsizio naredili su u utorak hapšenje Giuseppea Orsija zbog mita koje je, navodno, plaćao kako bi osigurao prodaju 12 letjelica koje je napravila firma AgustaWestland, podružnica Finmeccanice.

Policija pretražuje Orsijeve urede u Milanu, navode policijski izvori.

Vlasti su, također, naredile kućni pritvor za Brunu Spagnolinija, trenutnog direktora AgustaWestlanda.

Slučaj dolazi manje od dvije sedmice uoči izbora. Premijer Mario Monti kazao je da će Vlada riješiti pitanje menadžmenta u komapniji.

“Trenutno postoji problem s upravljanjem Finmeccanicom i mi ćemo se s njim suočiti”, rekao je Monti za državnu televiziju RAI.

Ministarstvo odbrane Indije saopćilo je kako još neće komentirati slučaj.

Niz korupcijskih afera

Iz Finmeccanice su u kratkoj izjavi izrazili podršku Orsiju i dodali kako se nadaju da će njegova pravna pozicija biti poznata što ranije.

Firma će, u međuvremenu, raditi kao i obično, dodaje se u saopćenju.

Finmeccanica i njeni direktori su predmet istrage o navodnoj korupciji o dodjeljivanju međunarodnih ugovora.

Orsi je zamijenio bivšeg direktora, koji je podnio ostavku pod pritiskom Vlade i vodio kompaniju koja posluje s gubitkom, kroz fazu restrukture.

Italijanska Vlada je 30-procentni vlasnik kompanije. Vlada navodi da je uvijek vodila poslove u Indiji kroz službene kanale.

Italijanski poslovni svijet u proteklim sedmicama potresao je niz korupcijskih afera, poput onih u najstarijoj banci na svijetu Banca Monet dei Paschi te naftnoj firmi Saipem.

Izvor: Agencije


Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada