Dvojica optužena za ubistvo djevojke u SAD-u

Pendleton, koja se sklonila s prijateljima od kiše, pogođena je u leđa 29. januara i preminula je istog dana (AP)

Dvije osobe su optužene za ubistvo 15-godišnje učenice, koja je usmrćena nedaleko od doma američkog predsjednika Baracka Obame u Chicagu samo sedmicu dana nakon što je nastupila na njegovoj inauguraciji u Washingtonu.

Michael Ward (18) i Kenneth Williams (20) su uhapšeni u subotu navečer, nekoliko sati nakon sahrane Hadiye Pendleton, na kojoj je bila i prva dama Sjedinjenih Američkih Država Michelle Obama.

Oni su, između ostalog, optuženi za ubistvo prvog stepena, saopćila je čikaška policija.

„Michael Ward je priznao šta je učinio i kazao kako Hadiya nije bila namjerna meta“, rekao je načelnik policije Chicaga Garry McCarthy.

„Oni su mislili da grupu na koju su pucali čine članovi rivalne bande.“

Pendleton je bila sa grupom prijatelja koji su se sklonili pod strehu tokom kiše u parku dva kilometra udaljenom od Obaminog doma u južnom dijelu grada.

Policija je navela kako je muškarac preskočio ogradu, dotrčao do ove grupe i počeo pucati iz pištolja. Pendleton je bila pogođena u leđa i preminula je istog dana, 29. januara. Dvije druge osobe su ranjene.

Nacionalna debata

Policajci su kazali kako niko od ljudi iz društva Pendleton nije bio član neke bande.

Život ubijene, njene veze sa Obaminom inauguracijom, te blizina mjesta njene pogibije od kuće Predsjednika uključili su je u nacionalnu debatu u vezi s kontrolom oružja.

Roditelji djevojke će u utorak navečer sjediti sa Michelle Obama tokom obraćanja predsjednika SAD-a o stanju u državi.

Obama bi se tri dana kasnije trebao vratiti u rodni grad kako bi razgovarao o načinima borbe protiv nasilja.

Tokom protekle godine u Chicagu se desilo više od 500 ubistava, čime je ovaj grad postao najsmrtonosniji u SAD-u.

Međutim, ubistva u trećem po veličini američkom gradu nisu dobila pažnju medija kao što je to slučaj sa masovnim ubistvima u Aurori (Colorado) i Newtownu (Connecticut).

„Pitanje oružja se pokrene samo kada se desi nešto kao u Newtownu. Kada se ubistvo desi u nekom urbanom području i bude čest slučaj, onda se to gurne u stranu“, izjavio je gradonačelnik Chicaga Rahm Emanuel.

Izvor: Agencije