Cerar mogući kandidat za mandatara

Janša je odbacio navode antikorupcijske komisije, dok su brojni Slovenci na protestima zatražili njegov odlazak (AFP)

Tri stranke koje napuštaju ili su već napustile slovensku vladajuću koaliciju predložit će za mandatara nove prelazne vlade profesora ustavnog prava Miru Cerara, objavili su slovenski mediji.

Pozivajući se na neslužbene informacije iz redova Građanske liste (GL), Demokratske stranke umirovljenika (DESUS), te Slovenske narodne stranke (SLS), ljubljansko Delo u svom elektronskom izdanju navodi da je izgledno da će one kandidirati Cerara kad osiguraju dovoljnu novu većinu u parlamentu.

Miro Cerar mlađi je sin nekadašnjeg gimnastičkog prvaka Miroslava Cerara koji je i sam advokat, te nekadašnje ministrice pravosuđa, a prije toga i glavne državne advokatice Zdenke Cerar.

Do sada se kao mogući kandidat tih triju stranaka za mjesto novog mandatara spominjao najčešće France Arhar.

Petostranačku koaliciju, koju vodi Janez Janša, već je napustila Građanska lista, a to se uskoro spremaju učiniti i DESUS i SLS.

Budući da Janša ne razmišlja o ostavci zbog optužbi Komisije za antikorupciju, stranke koje njegovu koaliciju napuštaju ili su to već učinile namjeravaju u Parlamentu predložiti izglasavanje “konstruktivnog nepovjerenja” Janšinoj Vladi.

Koalicija s PS-om

Ustavom je ta mogućnost predviđena, a znači da stranke koje to žele mogu predložiti za mandatara vlade osobu za koju misle da će dobiti više od potrebne polovine glasova.

Prihvatanje tog prijedloga u Parlamentu automatski znači i izglasavanje nepovjerenja ranijoj Vladi, a novi mandatar pristupa formiranju nove.

Prema slovenskim medijima, spomenute tri stranke računaju na koaliciju sa strankom Pozitivna Slovenija, koja ima najviše zastupnika u Parlamentu.

Navodno se u kombinacijama prilikom mogućeg glasanja o Ceraru kao mandataru računa i na glasove opozicionih Socijalnih demokrata, koji, međutim, ne bi ušli u takvu prelaznu vladu, jer žele ostati u opoziciji do sljedećih izbora.

Janša i ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković odbacili su navode Komisije o sukobima interesa i neprijavljivanju promjene imovinskog stanja.

Izvori: Al Jazeera i agencije