Berba kafe – utrka za preživljavanje

U posljednjih nekoliko godina Honduras je postao jedan od najvećih proizvođača kafe na svijetu. Danas su ovaj unosni izvozni proizvod i prihodi hiljada famera u opasnosti.

Reporterka Al Jazeere Mariana Sanchez saznaje zbog čega su ovi uzgajivači kafe zabrinuti.

Zrna kafe ubrana rukom još nisu dovoljno zrela, ali za poljoprivrednika Felipea Mendozu i njegovu unučad berba je utrka za preživljavanje.

Gljivica zvana Roya progutala je biljku za biljkom u njegovom malom polju kafe.

“Roya je napala dok je kafa još bila zelena, zbog toga ju je svu uspjela uništiti”, objašnjava Mendoza.

Roya se pomoću vjetra lako širi, uništavajući listove i ometajući njihov proces sazrijevanja. Kafa istrune prije nego što sazrije.

‘Sve je zaraženo’

Cesar Vallejo, menadžer Agrocafea, kaže: “Na obje strane ceste sve je zaraženo.”

Vozeći se duž brda Agrocafea, najveće plantaže kafe u Hondurasu, zaraženost je očita. Blizu 30 posto ovogodšnjeg usjeva je zaraženo. Menadžer kaže kako je borba protiv gljiva pomoću pesticida jako skupa.

“Situacija je loša. Naredne godine će biti 50 posto manje našeg proizvodnog kapaciteta, što znači da će mnogo ljudi ostati bez posla”, tvrdi Vallejo.

Radnici su plaćeni po svakoj vreći koju napune. Edwin Oseguera kaže da je proizvodnja definitivno opala.

“Zarađujem blizu 18 eura dnevno, što je za trećinu manje nego prošle godine, ali nemamo izbora, moramo se prilagoditi.”

Dužnosnici navode da će skoro 100.000 porodica koje rade u industriji kafe biti pogođeno ovim problemom. Deset posto usjeva je bezvrijedno.

Samo četiri vreće

“Gljivica je napala hiljade usjeva i u drugim državama u Centralnoj Americi koje proizvode kafu, poput Kostarike i Gvatemale. Institut za kafu smatra da će trebati izdvojiti najmanje 220 miliona eura kako bi polja kafe malih proizvođača, poput Felipea i njegove unučadi, kao i velikih proizvođača, opet postala produktivna”, izvještava Mariana Sanchez iz Hondurasa.

Prošle godine Felipe je ubrao 70 vreća. Ove godine samo četiri. “Kafa je naša jedina nada. Nemamo ništa drugo”, kaže on.

Slično njemu, hiljade farmera u Hondurasu i u drugim centralnoameričkim zemljama se nadaju da će im vlade pomoći, odobriti obećane zajmove i dopremiti sjemenke otporne na gljivicu.

Ukoliko se to desi, Felipeu i njegovoj porodici će, ipak, trebati dvije godine prije nego što novi usjevi rode. Do tada, čuvaju zdrava zrna kafe najbolje što mogu.

Izvor: Al Jazeera