Ban: Vlada Sirije treba prihvatiti pregovore

Ban: Ovo je šansa da sa poražavajuće vojne logike pređemo na politički pristup koji obećava (AFP)

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda (UN) Ban Ki-moon pozvao je Vladu u Damasku da prihvati poziv opozicije na mirovne pregovore, nekoliko sati nakon što je sirijski predsjednik Bashar al-Assad obećao da će nastaviti borbu protiv pobunjenika.

Lider sirijske opozicione Nacionalne koalicije Ahmad Moaz al-Khatib pozvao je ponedjeljak Vladu u Siriji na pregovore, a Ban je, u govoru pred Vijećem za vanjske poslove, istakao da taj poziv predstavlja „hrabru ponudu“ i „šansu koju ne smijemo propustiti“.

„Ovo je šansa da sa poražavajuće vojne logike pređemo na politički pristup koji obećava“, istakao je šef UN-a, poručujući i sirijskoj Vladi i Vijeću sigurnosti da „odgovore pozitivno“. 

Assad, koji je ranije isticao da je spreman na pregovore, ali bez preduslova, u ponedjeljak je kazao da neće pokleknuti pred sve jačim pritiscima i „zavjerama“.

Zaplijenjena municija

U međuvremenu su opozicioni aktivisti saopćili da su sirijski pobunjenici zauzeli vojni aerodrom u sjevernoj provinciji Halep, pri čemu je ranjeno i uhvaćeno ukupno 40 vojnika i zaplijenjene velike količine municije.

Pobunjenici su dan ranije zauzeli grad Tabka u susjednoj provinciji Raka, a zatim i stratešku branu na rijeci Eufrat.

Aktivisti u Halepu rekli su za francusku agenciju AFP da su pobunjenici na sjeveru sada usmjerili snage na zauzimanje vojnih aerodroma i baza.

Rat u Siriji traje od marta 2011. godine, kada su najprije počeli antirežimski protesti, koji su ubrzo prerasli u oružanu pobunu.

Izvor: Agencije