Žrtve eksplozije na tursko-sirijskoj granici

Automobil se nalazio na parkingu pored kamiona punih humanitarne pomoći za Siriju (Reuters)

Najmanje 13 osoba je ubijeno, a 30 ranjeno nakon eksplozije automobila bombe u blizini granice između Turske i Sirije, objavila je turska televzija.

Svjedoci su ponedjeljak rekli da su neposredno pred eksploziju vidjeli vozilo kako se približava graničnom prelazu Cilvegozu, koji je jedan od glavnih prelaznih tačaka za sirijske izbjeglice u Tursku. 

Zamjenik premijera Bulent Arinc je kazao da turska Vlada istražuje sve moguće uzroke eksplozcije, uključujući samoubilački napad, ali je rekao da bi bilo pogrešno donositi ishitrene zaključke.

“Prema informacijama koje su nam trenutno dostupne, kombi sa sirijskih tablicama, koji je dolazio sa druge strane, eksplodirao je. Bila je to snažna eksplozija”, rekao je Arinc, koji je ujedno i glasnogovornik Vlade.

On je ovo kazao nakon redovnog sastanka Vlade.

“Ali, da li je ovo vozilo bilo natovareno eksplozivom, ili se desila neka druga eksplozija, mislim da bi najkasnije do sutra trebalo biti jasnije.”

Izvještaj o incidentu

Vjeruje se da je vozilo sa sirijskim tablicama bilo u centru eksplozije u ponedjeljak na turskom tlu, kazao je gradonačelnik Huseyin Sanverdi za informativni kanal NTV.

Zvaničnik turskog Ministarstva vanjskih poslova je potvrdio da je došlo do eksplozije, dodavši da je eksplozija uzrokovala vatru koja je uništila oko 15 automobila.

“Ne znamo da li se radi o samoubilačkom napadu, ili da je automobil korišten za krijumčarenje benzina preko granice kada je eksplodiralo”, kazao je turski zvaničnik za Reuters.

Turski ministri pravde, carine i unutrašnjih poslova bi trebali avionom stići u ovo područje kasnije u ponedjeljak, da im se podnese izvještaj o incidentu.

Arinc je kazao da se broj mrtvih popeo na 12, među kojim je devet Sirijaca i tri turska državljana.

Najmanje 28 osoba je povrijeđeno, 13 od njih teže.

Urušen krov

Televizijski snimci i fotografije sa lica mjesta prikazuju značajnu štetu na nizu automobila na granici, gdje kapija raznesena, a krov se urušio.

Kombi je eksplodirao dok je prolazio kroz dio ničije zemlje između dviju zemalja i u trenutku eksplozije je bio udaljen samo nekoliko metara od turske granične kapije, gdje su se okupile desetine sirijskih civila i turskih humanitarnih radnika, rekao je Arinc.

Granični prelaz Cilvegozu je udaljen nekoliko kilometara od grada Reyhanli, a nalazi se na suprotnoj strani od sirijskog graničnog prelaza Bab al-Hawa, koji su prošlog jula zauzeli pobunjenici.

Izbjeglice prelaze granice u obje strane, a turski kamioni prevoze namirnice na ničiju zemlju, koja se nalazi između dva granična prelaza, nakon čega namirnice preuzimaju Sirijci.

U oktobru je pet turskih civila ubijeno kada je minobacačka granata pogodila kuću na turskom pograničnom gradu Akcakaleu.

Turska je uvijek odgovarala na prekograničnu razmjenu vatre i minobacačkih projektila, a trenutno postavljaju NATO-ove baterije raketnih protivraketnog sistema Patriot, koji će služiti za odbranu od napada iz Sirije.

Izvor: Agencije