Uhapšene kćerke čelnika iranske opozicije

Mir Hossein Mousavi i njegova supruga su u kućnom pritvoru skoro dvije godine (AFP)

Dvije kćerke iranskog lidera opozicije Mira Hosseina Mousavija su uhapšene nakon što su sigurnosne snage pretresle njihovu kuću u glavnom gradu Teheranu.

Njihova hapšenja su uslijedila skoro dvije godine nakon što su njihovi roditelji stavljeni u kućni pritvor.

Mousavi, lider Zelenog pokreta, izgubio je na iranskim predsjedničkim izborima 2009. godine od Mahmouda Ahmedinejada.

Zbog kontroverznih rezultat,a došlo je do protesta, koje su vlasti ugušile.

Opozicioni izvori kažu da su agenti pretresali kuće kćerki satima i da su ih uhapsile.

Snage sigurnosti su u ponedjeljak ujutro došle u kuću Narges i Zhare i privele ih, tvrdi opoziciona internetska stranica Kaleme, bliska Mousaviju.

Na stranici nije rečeno gdje su odvedene.

Kontakt s roditeljima

Zahra i Narges su uhapšene nakon što su kod porodice ostavile svoju djecu.

Par ima još jednu kćerku i tri sestre su prošlog mjeseca u saopćenju napisale da im vlasti sedmicama ne dozvoljavaju kontakt s roditeljima.

Mousavi i Mehdi Karroubi, drugi opozicionar, privedeni su u februaru 2011. godine, nakon što su pozvali pristalice da izađu na ulice i tako pruže podršku demonstracijama u arapskim zemljama.

Pojedinci su tražili od pravosudnih organa da pogube obojicu, ali vlasti su se opredijelile da ih izoliraju, umjesto da ih zvanično uhapse.

Mousavi (70), koji je 80-ih bio premijer, u augustu je liječen u bolnici zbog srčanih tegoba, rekao je jedan od njegovih bivših savjetnika za Reuters.

Zeleni pokret tvrdi da su predsjednički izbori 2009. godine ukradeni njihovom kandidatu i više hiljada demonstranata je izašlo na ulice Teherana i drugih gradova nakon izbora.

Izvor: Agencije