Suđenje Berlusconiju poslije izbora

Između ostalog, Berlusconi je optužen za plaćanje seksualnih usluga maloljetnici (Reuters)

Sudski proces protiv bivšeg italijanskog premijera Silvija Berlusconija zbog optužbi za plaćanje seksualnih usluga maloljetnici uslijed njegovih obaveza u kampanji bit će obustavljen do iza izbora, koji će biti održani krajem februara, odlučili su italijanske sudije u ponedjeljak.

Sljedeće ročište u postupku bit će održano 4. marta, sedam dana nakon izbora 24. i 25. februara.

Milanske sudije su prihvatile argumente Berlusconijevog advokatskog tima da njegova politička kampanja predstavlja legitimnu prepreku za njegovo sudjelovanje u procesu.

Odgađanje postupaka

Berlusconiju, 76-godišnjem medijskom magnatu i čelniku koalicije desnog centra protiv kojeg se vodi i postupci za poreznu prevaru, svi će sudski procesi biti odgođeni za mart.

Takozvani “Bunga Bunga” skandal, u kojem je Berlusconi optužen za plaćanje seksa s maloljetnom plesačicom u noćnim klubovima, jedan je od faktora koji su ubrzali njegov odlazak sa mjesta premijera krajem 2011. godine, na vrhuncu krize u eurozoni.

Berlusconi je za ove izbore poveo žestoku televizijsku kampanju, koja mu je omogućila da poveća podršku u ispitivanjima javnog mnijenja.

Njegov savez stranaka desnog centra, međutim, još zaostaje za Demokratskom strankom lijevog centra.

Izvor: Agencije