SAD: Troje ubijenih u pucnjavi u sudnici

Matusiewicz ranio i dva policajca, prije nego što je i sam ubijen u razmjeni vatre (AP)

Najmanje tri osobe su ubijene u pucnjavi koja se dogodila u sudnici u gradu Wilmington, u američkoj saveznoj državi Delaware.

Prema prvim informacijama, napad se dogodio kada je u sud ušao David T. Matusiewicz (45), i pucao u svoju bivšu suprugu Christine Belford (39) i još jednu ženu čiji identitet nije saopćen.

Kako prenose agencije, Matusiewicz je ranio i dva policajca, prije nego što je i sam ubijen u razmjeni vatre.

Internet stranica Delaware online, navodi da je Matusiewicz prethodno proveo tri godine u zatvoru, do sredine 2012.godine zbog otmice svoje tri kćerke, navodi agencija Tanjug.

Nakon razvoda, kćerke su ostale da žive sa majkom, ali ih je napadač oteo 2007. godine i odveo u Centralnu Ameriku.

Tek nakon godinu i po dana, Matusiewicz  je otkriven i uhapšen, prethodno se seleći iz Kostarike u Meksiko, pa u Nikaragvu.

Nakon izlaska iz zatvora sredinom prošle godine, njemu je zabranjeno da viđa djecu i bivšu suprugu, a za sada nije jasno kojim povodom je ona bila u ponedjeljak u sudu.

Debata o oružju

Najnovija pucnjava u SAD ponovo će otvoriti debatu o pooštravanju zakona koji reguliraju kupovinu i nošenje oružja.

Prošlog mjeseca je predsjednik Barack Obama predložio da se uvede zabrana na prodaju automatskog oružja i uvedu rigoroznije provjere potencijalnih kupaca.

Tome se protivi oružani lobi, predvođen Nacionalnom asocijacijom za oružje (NRA), koji rješenje problema vidi u uvođenju naoružanih čuvara u škole i druge objekte koji bi mogli biti meta napada.

Izvor: Agencije