Privedene vjernice zbog molitvenih marama

Policija je u prošlosti hapsila, pa zatim oslobađala bez optužbi neke članice grupe zbog toga što su nosile molitvene marame (GALLO / Getty)

Izraelska policija uhapsila je 10 žena na jednom od najvećih jevrejskih svetišta zbog toga što su nosile molitvene marame, saopćili su zvaničnici.

Prema ortodoksnom judaizmu, ta tradicija je dozvoljena samo muškarcima.

Među onima koji su uhapšeni u ponedjeljak ispred Zapadnog zida u starom dijelu Jerusalema je i žena rabin Susan Silverman i njena kćerka.

Susan Silverman je sestra poznate američke komičarke Sarah Silverman.

Uhapšena su i još dva američka državljana te izraelski članovi organizacije Žene Zida, koja se zalaže za rodnu ravnopravnost u religijskoj praksi.

Ranija hapšenja

Grupa se sastaje jednom mjesečno tokom zajedničke molitve kod Zapadnog zida.

Policija je u prošlosti hapsila, pa zatim oslobađala bez optužbi neke članice grupe zbog toga što su nosile molitvene marame.

Striktna pravila ortodoksnog judaizma primjenjuju se na području Zapadnog zida.

Prema tim pravilima, ženama je zabranjeno da nose marame ili na javnom mjestu čitaju svete knjige.

Rosenfeld je rekao da su se žene “ponašale protivno pravilima koje je postavio Vrhovni sud”, citirajući odluku koju je Sud donio prije 10 godina, a kojom su ortodoksna pravila uvedena kako bi se izbjegle tenzije među vjernicima.

Incident je ukazao na razlike između liberalnih Jevreja i politički moćnih ortodoksnih grupa, koje često ograničavaju ulogu žena u molitvama.

Više od 100 žena

Susan Silverman, koja je iz Bostona emigrirala u Izrael, rekla je da je policija odvela grupu žena u policijsku stanicu nakon što su odbile skinuti molitvene marame.

U telefonskom intervjuu iz policijske stanice, rekla je da je s kćerkom prisustvovala molitivi, zajedno sa više od 100 žena.

“Policija je rekla ‘skinite molitvene marame’, a mi smo rekle ‘ne'”, kazala je Silverman. “Kada je molitva završila, odveli su nas.”

Silverman je dodala kako smatra da je ortodoksna tradicija, kojom je ženama zabranjeno da nose molitvene marame, jednaka “pljuvanju po Sinaju”, planini koja se smatra jednom od najvažnijih svetih mjesta u monoteističkim religijama.

“Svi Jevreji su u sporazumu s Bogom”, bez obzira na to jesu li muškarci ili žene, dodala je Silverman.

Izvor: Agencije