Potvrđeno rašireno zlostavljanje u zatvorima

Ulaz u jedan od afganistanskih zatvora osiguravaju jake policijske nage (AP)

Službena istraga o mučenjima u afganistanskim zatvorima rezultirala je nalazima koji govore o veoma raširenom zlostavljanju, izjavio je predsjednik Afganistana Hamid Karzai, nakon što su Ujedinjeni narodi (UN) objavili izještaj o tom problemu.

“Prema izvještaju istražnog tima, polovina zatvorenika s kojima su razgovarali žalila se na zlostavljanje, uznemiravanje, pa čak i mučenje tokom zatočeništva”, saopćeno je iz predsjednikovog kabineta.

Istražni tim je pristup zatvorenika advokatima opisao kao “problematičan”, ali bez davanja zaključka ili bilo kakve preporuke.

Karzai je naredio istragu nakon što je UN u januaru objavio izvještaj o okrutnom postupanju, navodeći dokaze o čestim zlostavljanjima u državnom zatvorskom sistemu.

Zlostavljani i maloljetnici

U izvještaju se kaže da je 326 od 635 ispitanih zatvorenika širom zemlje izjavilo da su bili zlostavljani, uključujući i 80 maloljetnika.

Također, UN-ov izještaj navodi 14 različitih vrsta mučenja koja su primjenjivana u afganistanskim zatvorima, a koja uključuju premlaćivanja  kablovima i cijevima, napade na genitalije, silovanje ili prijetnje silovanjem te primjenu elektrošokova i drugih metoda izazivanja stresa.

U izvještaju je rečeno i to da je 81 zarobljena osoba nestala u jugozapadnom Kandaharu između septembra 2011. i oktobra 2012. godine.

“Ovi rezultati se nas ozbiljno tiču”, izjavio je Jan Kubis, posebni UN-ov predstavnik u Afganistanu, pozivajući Vladu da “učini više kako bi  spriječilao mučenje”.

Nakon ovog izještaja, NATO snage u Afganistanu su prestale slati zatvorenike u neke od državnih zatvora.

Strani borbene trupe trebaju napustiti Afganistan do kraja 2014. godine i predati pitanje sigurnosti u ruke afganistanskih snaga.

Izvor: Agencije