Pogibija 18 ruskih rudara u eksploziji

Ukupno 259 rudara bilo je pod zemljom kada se desila eksplozija, najvjerovatnije uzrokovana prevelikom koncentracijom metana (Reuters)

Najmanje 18 rudara je poginulo nakon eksplozije u rudniku uglja u regiji Komi na dalekom sjeveru Rusije, saopćilo je rusko Ministarstvo za vanredne situacije.

Eksplozija, koju je, kako se navodi, izazvala prevelika koncentracija metana, desila se dok je 259 rudara radilo u rudniku u gradu Vorkutinskaja u ponedjeljak, što je dovelo do urušavanja rudnika.

Spasioci su iz ruševina izvukli 10 beživotnih tijela, kazao je Vadim Kolesnikov, zvaničnik ruskog Ministarstva unutrašnjih poslova, prenosi AP.

U dijelu rudnika koji se urušio, u vrijeme eksplozije bila su 23 rudara. Dvojica su uspjela izaći iz rudnika, dok su spasilački timovi izvukli trojicu preživjelih.

Ministar za vanredne situacije Vladimir Pučkov posjetit će rudnik, kazala je glasnogovornica Ministarstva Elena Smirnih.

Odšteta porodicama

Svakoj porodici preminulih rudara bit će isplaćeno 66.000 dolara, kazala je ona za AFP.

Ministarstvo je iz Moskve u Vorkutinskaju uputilo avion kako bi se preživjeli rudari, koji su povrijeđeni, prevezli u bolnicu.

Premijer Dmitrij Medvedev zadužio je svog zamjenika Arkadija Dvorkoviča da pruži pomoć porodicama žrtava.

Glasnogovornik kompanije Vorkutaugol Jevgenij Sukharev rekao je da je kompanija obraćala veliku pažnju na sigurnosne standarde.

“Svi su u šoku”, kazao je on za AFP.

Kako se navodi na portalu kompanije, rudnik u Vorkutinskaji 2011. dobio je nagradu za “dobre uslove rada”.

Rudnik pripada podružnici Severstala, jednog od najvećih ruskih proizvođača čelika.

Smrtonosne eksplozije, čiji je uzrok uglavnom prevelika koncentracija metana, česte su u ruskim rudnicima uglja uprkos dvije nedavne inicijative za poboljšanje sigurnosti.

Godine 2010, 68 ljudi je ubijeno u dvije eksplozije u najvećem rudniku uglja Raspadskaja, u regiji Kemerovo.

Izvor: Agencije