Počela registracija Palestinaca za izbore

Registracija bi se trebala završiti do 18. februara, što bi značilo da izbori mogu biti održani tri mjeseca kasnije (AFP)

Registracija Palestinaca za glasanje počela je u ponedjeljak na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze, iako se još ne zna datum dugo odlaganih izbora, kako predsjedničkih, tako i parlamentarnih.

Hamas osnovao novinsku agenciju

Hamas je osnovao svoju novinsku agenciju, pod imenom Al raj (Mišljenje).

Zvaničnik Hamasove administracije u Gazi Salameh Maruf izjavio je da će agencija Al raj biti “važan izvor informacija o aktivnostima vlasti, vijesti i saopšćnja palestinskog premijera Ismaila Hanije”.

“Agencija je nezavisna u smislu osoblja i administracije, ali će državni ured za informiranje nadzirati njen rad”, rekao je on.

Agencija Al raj u početku će imati 15 novinara, koji će se fokusirati na “palestinsko pitanje i arapske i međunarodne vijesti o ovoj temi”, dodao je ovaj zvaničnik, prenosi AFP.

On je rekao da će stanovnici posredstvom ove agencije moći dostaviti “prijedloge i žalbe” relevantnim organima.

Maruf je dodao da će Al raj prvenstveno izvještavati o aktivnostima zvaničnika Hamasove uprave u Gazi, ali da će prenositi i mišljenja pripadnika Fataha.

U Pojasu Gaze već radi nekoliko novinskih agencija, među njima je i SAFA, osnovana 2007. godine, koja je također bliska Hamasu.

Zvanična novinska agencija Palestinske uprave na Zapadnoj obali je WAFA, a prošle godine je proslavila 40 godina od osnivanja.

To se smatra prvim korakom u pokušaju da se prevaziđe skoro šestogodišnji jaz između dvije glavne palestinske frakcije, Hamasa i Fataha.

Šanse da se postigne trajno jedinstvo nisu, međutim, ništa veće nego ranije, iako su stotine Palestinaca stajale u redu da bi osigurale da im se imena nađu na listi u slučaju da glasanja bude, ocijenio je Reuters.

Mnogi od njih ne očekuju brz preokret i neki ga upoređuju s nadom đavola da ode u raj.

Hamasovci su sredinom 2007. godine silom preuzeli kontrolu nad Pojasom Gaze, pobijedivši snage lojalne Fatahu.

Od tada je Fatah dominirao samo na drugoj palestinskoj teritoriji – Zapadnoj obali.

Pregovori frakcija

Registraciju su podstakli pregovori između dvije frakcije uz posredovanje Egipta, iako najnoviji sastanci u Kairu tokom vikenda nisu urodili plodom i nije postignut dogovor o osnivanju vlade jedinstva ni reviziji Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO).

“Razgovori u Kairu nisu postigli preokret kome smo se nadali, ali nisu propali”, kazao je Ismail Haniyeh, premijer u Pojasu Gaze.

Očekuje se da će se oko 700.000 novih glasača registrirati uz oko 1,5 milion onih koji su već na listi.

Registracija bi trebala se trebala završiti do 18. februara, što bi značilo da izbori mogu biti održani tri mjeseca kasnije.

Prethodno su parlamentarni izbori održani 2006. godine, kada je Hamas odnio iznenađujuću pobjedu, okončavši dominaciju Fataha.

Izvor: Agencije