Pobunjenici zauzeli najveću branu u Siriji

U napadu na branu spaljen je kip Hafeza al-Assada, oca aktuelnog predsjednika Sirije (AP)

Sirijski pobunjenici zauzeli su u ponedjeljak branu Taqbu najveće sirijske hidroelektrane i vodili borbe s tenkovskim jedinicama Vladinih snaga blizu centra Damaska, saopćili su sirijski aktivisti.

Pobunjeničko zauzimanje brane Taqbe, prestižnog projekta na rijeci Eufrat koji je dovršio otac predsjednika Bashara al-Assada sedamdesetih godina prošlog vijeka, moglo bi imati tek ograničeni utjecaj na već narušenu opskrbu električnom energijom, no, uz borbe u prijestonici, još je jedan od dokaza kako se obruč oko Assada sve više steže.

U Damasku su Assadove snage u ponedjeljak dopremile tenkove kako bi obranile područje neposredno pored centra grada, rekli su stanovnici.

Aktivisti su kazali da pobunjenici napreduju u sunitskoj četvrti Jobar, istočno od središta grada, ali da su Assadove snage čvrsto ukopane u centru.

Ubijeni obavještajci

U dva samoubilačka napada koja su u ponedjeljak izvela dva pripadnika Fronta Al-Nusra ubijeno je 14 pripadnika sirijskih obavještajnih službi, saopćila je Sirijska opservatorija za ljudska prava.

“Dva pripadnika Al-Nusre raznijela su svoje automobile pune eksploziva ispred jednog ogranka općih obavještajnih službi i ispred ogranka vojnoobavještajnih službi u gradu Shadadi”, saopćila je Opservatorija.

Samoubilački napadi su učestali u Siriji od kako se pobuna, započeta u martu 2011. godine, militarizirala.

Odgovornost za većinu napada preuzeli su borci iz Fronta Al-Nusra, koje Washington smatra terorističkom organizacijom.

U najsmrtonosnijem napadu na agente sigurnosti 24. januara u regiji Damaska ubijena su 53 oficira obavještajnih službi.

Dvanaest pripadnika obavještajnih službi ubijeno je 6. februara u dvostrukom samoubilačkom napadu autobombom u Palmyri.

Izvor: Agencije