Papa Benedikt XVI najavio ostavku

Papa Benedikt XVI povlači se sa mjesta poglavara Rimokatoličke crkve 28. februara, saopćio je glasnogovornik Vatikana Federico Lombardi.

Kako prenosi agencija AFP, 85-godišnji papa je rekao da zbog starosti nema snage da vodi Crkvu.

“Potrebno je imati snagu i uma i tijela, snagu koja je u meni u posljednjih nekoliko mjeseca oslabila toliko da sam morao priznati svoju nesposobnost da adekvatno ispunim misiju koja mi je povjerena”, navodi se u papinom saopćenju.

Papa je kazao da je prilikom donošenja odluke „više puta preispitao svoju savjest pred Bogom“.

Al Jazeerina novinarka Sabina Castelfranco, koja izvještava iz Bologne, rekla je da je papa objavio svoju odluku na latinskom jeziku tokom ceremonije proglašenja blaženim dvojice italijanskih mučenika u ponedjeljak ujutro. Dodala je da je odluka o ostavci „nešto što nismo vidjeli u modernim vremenima“.

Izbor novog pape

Vatikan je objavio kako bi odluka Benedikta XVI mogla značiti da će mjesto pape biti upražnjeno do izbora novog, odnosno da započinje razdoblje tzv. prazne stolice (sede vacante).

Viši kardinal u Vatikanu preuzet će Benediktove dužnosti, dok se ne sastane konklava, odnosno vijeće kardinala, na kojoj će se izabrati novi papa.   

Konklava bi se mogla održati najranije sredinom marta, budući da tradicionalno vrijeme za žalost poslije papine smrti nije slučaj kod odlaska Benedikta XVI.

Vatikan je saopćio da očekuje kako će period izbora novog poglavara biti „što kraći“.

Posljednji papa koji je dao ostavku bio je Grgur XII, koji se povukao 1415. godine kako bi okončao Zapadni raskol, odnosno podjelu nastalu zbog povratka pape iz Avignona u Rim.  

Benedikt XVI, koji je 256. papa, rođen je kao Joseph Aloisius Ratzinger 16. aprila 1927. u Njemačkoj, a za papu je izabran nakon smrti Ivana Pavla II 19. aprila 2005.

Bio je jedan od najstarijih papa u historiji kada je izabran.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada