Kubači, selo koje čuva tradiciju

Već hiljadu godina u dagestanskom selu Kubačiju njeguju se vještine izrade srebrnog nakita i ukrasa. Stari majstori trude se da prenesu svoje znanje novim generacijama i da tako održe tradiciju.

Al Jazeera je posjetila to zabačeno selo, pošteđeno nasilja koje je zahvatilo veći dio te ruske regije.

Hadžiomar Izabakarov sjedi u svom muzeju uspomena i dragocjenosti. Više od 70 godina pretvara srebro u prelijepi nakit i umjetnine. Sa 82 godine Hadžiomar je veliki majstor Kubačija.

Rukotvorine od srebra prave se stoljećima, a tradicionalne vještine prenose sa oca na sina.

Nasilju ni traga

Kubači je smješten visoko u dagestanskim planinama. Mnogi tu rusku republiku smatraju najopasnijim dijelom Evrope, ali u ovom selu nasilju nema ni traga.

“Ono što je posebno fascinantno u vezi s Kubačijem nisu samo njegova ljepota i izoliranost, nego i odlučnost zajednice da održi svoje tradicije”, izvještava reporterka Al Jazeere Emma Hayward iz Kubačija.

U jedinoj seoskoj školi, pod Hadžiomarovim vodstvom, djeca uče graviranje, vještinu kojom će se možda baviti u budućnosti. Starac već godinama predaje u školi i ne planira ići u penziju.

“To nam je u krvi. Ne mogu sjesti i opustiti se bez olovke i dlijeta u ruci. Više ne mogu raditi bez naočala, ali već imam skice nekoliko stotina ukrasa koje planiram napraviti. Ako dovoljno dugo poživim objavit ću knjigu, kako bi nove generacije mogle proučavati i njegovati umjetnost Kubačija”, otkriva Hadžiomar.

Promjene neizbježne

Čini se da je vrijeme u labirintu uličica u Kubačiju stalo. Višestoljetni običaji pomogli su da se mir u ovom selu održi.

Ali promjene su neizbježne. Mnogi stanovnici danas rade daleko od kuće, jer zbog sigurnosne situacije godinama nije bilo ulaganja u lokalnu fabriku.

“Tradicionalno, ekonomija Kubačija povezana je sa zanatima. Porodice i danas od toga žive. Imali smo sreće, za razliku od stanovnika drugih dijelova Dagestana, koji se okreću ekstremizmu, jer ne mogu naći posao”, kaže Hadži Karaev, seoski starješina.

Dok pada noć zvuk filigranskog oruđa sve je tiši. Stanovnici Kubačija nadaju se da će nasilje koje je zahvatilo veći dio regije ostati daleko od njihovih planina.

Izvor: Al Jazeera