Klaus: EU je Češkoj veća prijetnja od Rusije

Vaclav Klaus će 8. marta predati dužnost novom češkom predsjedniku Milošu Zemanu (EPA)

Odlazeći češki predsjednik i poznati euroskeptik Vaclav Klaus izjavio je da Rusija ne predstavlja prijetnju za Češku, već je to mnogo više Evropska unija (EU).

“Rusija danas nije nikakva aktuelna prijetnja za Češku. Ona danas ne određuje moj život, već to daleko više čini EU”, rekao je on za poljski magazin Do Rzeczy, a prenosi češki dnevnik Lidove novini.

Klaus je u intervjuu oštro kritizirao svog prethodnika Vaclava Havela (1989-2003) kao ekstremnog ljevičara, koji je uništio postojeći ljudski poredak, a njegovu ideologiju nazvao je “havlizmom”, koju je uporedio s francuskim jakobizmom.

Kritike Havela

Havel je, prema Klausovim riječima, želio uspostaviti “elitističku postdemokratiju” umjesto demokratije.

“A trebao bih spomenuti i njegov kosmopolitizam, umjesto da vjeruje zemlji u kojoj živi. A tu je i agresivni vanjskopolitički intervencionizam (i humanitarno bombardiranje), umjesto da se poštuje svaka zemlja na svijetu”, kaže Klaus za poljski dnevnik.

S druge strane, mediji podsjećaju da je, govoreći na Havelovoj sahrani decembra 2011. godine, Klaus istakao da je on bio predsjednik, političar, intelektualac i umjetnik koga će se nacija sjećati sa zahvalnošću i poštovanjem, navodi agencija Tanjug.

Klaus će 8. marta predati dužnost novom češkom predsjedniku Milošu Zemanu, koji je krajem januara pobijedio na prvim direktnim izborima za predsjednika Češke.

Izvor: Agencije